Acest imobil a fost demolat în 2011 atunci când s-a construit diametrala București – Berzei – Uranus. La momentul respectiv, Primăria spunea că nu este vorba despre o demolare, ci despre o ”dezasamblare”. Arhitectul-Șef spunea de asemenea că ”materialele de construcție vor fi recuperate și imobilul va fi reconstruit”. De altfel, avizul Ministerului Culturii care a stat la baza autorizației de desființare este foarte precis: ”translatare prin desfacere și reconstruire în materiale tradiționale”.
”Imobilul monument istoric din strada Berzei 81 este reprezentativ pentru arhitectura bucuresteana de la sfarsitul secolului XIX. Imobilul a fost construit in 1897 de Anton Schuckerleun, arhitect de succes in epoca, cunoscut si pentru proiectarea imobilului Fabrica de bere ‘Bragadiru” si a cladirilor anexe din Calea Rahovei. Acest imobil este o parte a istoriei Bucureștiului pe care trebuie să o recuperăm și să o punem în valoare”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal USR.
In 2011, in vederea construirii diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, Primaria Municipiului Bucuresti a demolat o mare parte a cartierului Berzei, cartier traditional din centrul Bucurestiului. Demolarile au afectat coerenta urbanistica si arhitecturala a zonei protejate si identitatea istorica a orasului. Aflat la doar cateva minute de sediul Guvernului Romaniei, cartierul Berzei ramane si astazi o zona calamitata din punct de vedere urbanistic. Proiectul de regenerare urbana promis de administratia publica locala si centrala in 2011 nu s-a materializat nici pina in ziua de azi.
Printre imobilele demolate integral de Primaria Municipiului Bucuresti se afla si imobilul monument istoric, Berzei nr. 81 (poz.407, B-II-m-B-18142, sf.sec. XIX – prima jum.sec. XX).
Conform Regulamentului Local de Urbanism aferent HCGMB nr 133/27.04.2013 de aprobare a PUZ str. Berzei – str Mircea Vulcanescu – str. B-dul Dinicu Golescu, sector 1, Cap. II – Reguli de baza privind modul de ocupare a terenurilor, s-a prevazut obligativitatea introducerii in cartea funciara a terenului din strada Berzei 99-109, aflat in proprietatea municipiului Bucuresti, a obligatiei: servitude de reconstruire pe acest teren a cladirilor protejate din amplasamentele din strada Berzei nr. 81 si Berzei nr. 89, ‘desfacute’ in baza avizului Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Cultural Bucuresti. ‘Desfacerea’ in vederea refacerii, a presupus ‘relevarea, inventarierea si fotografierea elementelor refolosibile pentru a fi repuse in opera, asigurarea conditiilor adecvate de depozitare a elementelor recuperate, recuperarea structurilor refolosibile, desfacerea ingrijita a ornamentelor interioare si exterioare in vederea refolosirii lor.’
Cu alte cuvinte, Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa reconstruiasca monumentele istorice pe amplasamentul identificat de HCGMB nr. 133/27.04.2013.
Dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat până acum, USR a depus un proiect de hotărâre pentru a face primul pas: reconstruirea imobilului Berzei 81.
Citește proiectul de hotărâre integral