Aliniamente stradale obligatorii pentru străzile noi

USR București a depus un proiect prin care devine obligatorie plantarea de copaci pe marginea tuturor străzilor ce urmează a fi construite în Capitală. Adică orice stradă nouă din București, fie că este în interiorul unui cartier rezidențial, fie că este o stradă făcută de Primărie, trebuie să aibă aliniament de arbori.

Această măsură este oportună pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice (reducerea riscului de inundații, reducerea temperaturilor stradale, reducerea poluării, protecția biodiversității).
Conform studiilor de specialitate avantajele alinimanetelor de arbori sunt următoarele:

 • străzile cu aliniamente stradale au temperaturi cu până la 15 grade mai mici vara, de unde rezultă confortul pentru pietoni – „efectul de răcire a unui copac sănătos, matur este echivalent cu două aparate de aer conditionat care funcționează 20 de ore /zi”
 • absorb până la 30% din apa de precipitații, ceea ce ajută canalizarea stradală
 • absorb CO2 și gaze de eșapament
 • particulele și praful atmosferic sunt mai mici cu 30-40%
 • prelungesc durata de viață a pavajelor cu 40-60%
 • beneficii estetice și psihice asupra cetățenilor
 • crește suprafața verde cu 5% (față de actualele parcelări fără aliniamente de copaci)

Pentru speciile de arbore utilizate se va ține seama de condițiile climatice, zona amplasării și necesitatea vizibilității în trafic.

Într-un oraș modern, cu un primar normal și cu dezvoltatori responsabili, o inițiativă ca cea pe care am depus-o zilele acestea nu ar fi fost necesară. Dar aici e București.
Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor. Orice măsură este așadar binevenită. Aliniamente stradale, dar și stoparea betonării haotice, identificarea de spații noi pentru parcuri, îngrijirea spațiului verde existent. – Roxana Wring

Citește proiectul de hotărâre integral

  Join our Newsletter

  We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]