USR deschide ușa transparenței: cetățenii pot verifica online cheltuielile bugetului Bucureștiului

Propunerea USR, ’’Open Budget’’, votată de către Consiliul Municipal al PMB, prevede publicarea online a cheltuielilor bugetului Municipiului București, astfel încât cetățenii să poată vizualiza și analiza modul în care se utilizează banii publici. Această inițiativă se înscrie în eforturile USR de a promova transparența în administrația publică locală.

Inițiatorii proiectului sunt consilierii municipali USR, Luminița Șerban și Valentin Necula. Proiectul propune ca Primăria Capitalei să utilizeze o platformă informatizată vizuală, bazată pe grafice, diagrame și alte soluții vizuale, în care să fie incluse și specificații tehnice, pentru a permite utilizarea facilă a platformei inclusiv de către persoanele cu dizabilități.

Platforma va fi accesibilă direct de pe prima pagină a site-ului web al Primăriei Capitalei și va oferi informații cuprinzătoare despre buget, inclusiv date despre investițiile majore și stadiul de implementare al acestora.

În plus, inițiatorii proiectului susțin că țările care și-au deschis bugetele au înregistrat un deficit bugetar mai mic, costuri de împrumut reduse, bugete mai credibile și instituții democratice mai puternice. Aceste argumente sunt susținute și de studii precum Open Budget Survey, un instrument de cercetare independent, comparativ și bazat pe date obiective, care evaluează modul în care autoritățile cheltuie banii publici și care include și evaluarea performanței României în acest sens.

USR Bucureşti își exprimă încrederea că implementarea unei platforme informatice vizuale pentru publicarea bugetului Municipiului București, va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește transparența și participarea cetățenilor în procesul decizional și va contribui la creșterea încrederii în instituțiile Capitalei.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]