Omagiu la împlinirea a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, un nume de referință în lupta împotriva regimului comunist din România

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat propunerea susţinută de consilierului General al USR, Nicorel Nicorescu, privind amplasarea unui grup statuar intitulat „Monica Lovinescu și Virgil Ierunca”, o donaţie a Fundației Humanitas reprezentată prin domnul Gabriel Liiceanu. Această inițiativă se va desfășura în luna noiembrie 2023, marcând astfel centenarul nașterii acestei mari personalități a radioului.

Monica Lovinescu este un nume de referință în lupta împotriva regimului comunist din România, alături de Virgil Ierunca, în cadrul celebrului post de radio „Europa Liberă”. Această voce curajoasă și neînfricată a luptat pentru libertate și democrație într-o perioadă dificilă a istoriei noastre, când ideile de libertate erau asuprite și înăbușite.

Un citat semnificativ al domnului Gabriel Liiceanu spune totul despre importanța acestei inițiative: „Să avem curajul să ne întrebăm ce am fi fost fără Monica Lovinescu”. Prin această acțiune, dorim să recunoaștem și să eternizăm contribuția esențială adusă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca în cadrul luptei pentru libertate și democrație.

,,În contextul actual, este cu atât mai important ca generația noastră să recunoască acțiunile și curajul dovedit de Monica Lovinescu și să fie conștientă de importanța contribuției acestei personalități remarcabile la revenirea democrației în România,’’ a declarat Nicorel Nicorescu, consilier USR, inițiatorul proiectului.