Sterilizarea gratuită a animalelor fără pedigree din gospodării
Proiectul USR privind Programul anual de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu stăpân, la nivelul Municipiului Bucureştiului – prevede sterilizarea tuturor câinilor și pisicilor din gospodăriile private, pentru preîntâmpinarea apariției animalelor fără stăpân de pe străzi
O condiție de prevenire a apariției animalelor fără stăpân pe teritoriul orașului este gestionarea corespunzătoare a animalelor din gospodării, respectiv sterilizarea acestora pentru prevenirea apariției puilor nedoriți. Consilierii USR au depus în luna noiembrie 2016 un proiect ce prevede că această operațiune de sterilizare va fi suportată din bugetul A.S.P.A. pe anul 2017.
Proiectul prevede că A.S.P.A va întocmi Protocolul de colaborare între Primăria Municipiului Bucureşti, reprezentată de A.S.P.A şi cabinetele veterinare care doresc să se înscrie în programul de sterilizare gratuită.
Operaţiile de sterilizare/castrare vor fi realizate în cabinetele veterinare care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti. Costurile unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 50-70 lei/animal.
În cadrul acestui program estimăm că vor fi sterilizate minim 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor prestate ridicându-se la aproximativ 700.000 lei, pentru anul 2017.
impactul bugetar al operațiunii pentru 2017
Principalele cauze care duc la apariția animalelor fără străpân pe străzi:
- lipsa recensământului, înregistrării şi microcipării tuturor animalelor cu stăpân,
- nesterilizarea, înmulţirea necontrolată a animalelor în urma montelor nesupraveghiate,
- masivul abandon al puilor pe spaţiul public
Soluții:
avarianta – suportiva, prin informarea, facilitarea şi acoperirea cheltuielilor legate de sterilizarea animalelor din gospodărie (familie);
bvarianta – coercitivă, prin avertismente şi amenzi, în cazul refuzului de către stăpân a variantei a).
Administraţia locală trebuie să-și propună să aplica în primul rând varianta a) şi numai în cazuri izolate, cum ar fi cele de reavoinţă, să se aplice şi varianta b).
Citește proiectul intergral