Sterilizarea gratuită a animalelor fără pedigree din gospodării

Proiectul USR privind Programul anual de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu stăpân, la nivelul Municipiului Bucureştiului – prevede sterilizarea tuturor câinilor și pisicilor din gospodăriile private, pentru preîntâmpinarea apariției animalelor fără stăpân de pe străzi

O condiție de prevenire a apariției animalelor fără stăpân pe teritoriul orașului este gestionarea corespunzătoare a animalelor din gospodării, respectiv sterilizarea acestora pentru prevenirea apariției puilor nedoriți. Consilierii USR au depus în luna noiembrie 2016 un proiect ce prevede că această operațiune de sterilizare va fi suportată din bugetul A.S.P.A. pe anul 2017.

Proiectul prevede că A.S.P.A va întocmi Protocolul de colaborare între Primăria Municipiului Bucureşti, reprezentată de A.S.P.A şi cabinetele veterinare care doresc să se înscrie în programul de sterilizare gratuită.  

Operaţiile de sterilizare/castrare vor fi realizate în cabinetele veterinare care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti. Costurile unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 50-70 lei/animal.

În cadrul acestui program estimăm că vor fi sterilizate minim 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor prestate ridicându-se la aproximativ 700.000 lei, pentru anul 2017.

50.000

de câini cu stăpân (microcipaţi) sunt înregistrați în București (conform declarațiilor lui Răzvan Băncescu, fost director ASPA)

Minim 100.000

de câini cu stăpân trăiesc, estimativ în București.

Cel puțin 100.000

de pisici se estimează că trăiesc în București

0
impactul bugetar al operațiunii pentru 2017

Principalele cauze care duc la apariția animalelor fără străpân pe străzi:

  • lipsa recensământului, înregistrării şi microcipării tuturor animalelor cu stăpân,
  • nesterilizarea, înmulţirea necontrolată a animalelor în urma montelor nesupraveghiate,
  •  masivul abandon al puilor pe spaţiul public

Soluții:

avarianta – suportiva, prin informarea, facilitarea şi acoperirea cheltuielilor legate de sterilizarea animalelor din gospodărie (familie);

bvarianta – coercitivă, prin avertismente şi amenzi, în cazul refuzului de către stăpân a variantei a).

Administraţia locală trebuie să-și propună să aplica în primul rând varianta a) şi numai în cazuri izolate, cum ar fi cele de reavoinţă, să se aplice şi varianta b).

Astfel dispunând de toate organismele, mecanismele şi pârghiile necesare, Primăria Municipiului Bucureşti îşi poate asuma sterilizarea gratuită a tuturor animalelor (câini, pisici etc.) fără pedigree, din punct de vedere financiar, operaţiune efectuată de către cabinete veterinare autorizate pentru asemena intervenţii, din Bucureşti, care vor încheia un protocol cu ASPA, prin care le vor fi decontate intervenţiile chirurgicale şi eventuale alte tratamente postoperatorii atunci când apar complicaţii.

Citește proiectul intergral

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]