Bucureștiul are nevoie și de imagine
Proiectul USR privind înființarea Comisiei de Imagine Urbana pe lângă Direcția de Urbanism a Primăriei Municipiului București, pentru că nu e suficient să ai blocuri reabilitate, contează și aspectul urban general al orașului
Proiectul de hotărâre urmărește crearea unei imagini urbane coerente și prezervarea valorilor arhitecturale și estetice ale zonei centrale a Municipiului București, prin înființarea Comisiei de Imagine Urbană pe lângă Direcția de Urbanism a Primăriei Municipiului București.
Peisajul urban influențează în mod direct calitatea vieții urbane și comportamentul social. Un peisaj urban coerent crește valoarea de piața a imobilelor, crește interesul turistic, crează locuri de muncă, diminuează acțiunile de vandalizare, contribuie la creșterea coeziunii sociale și aduce mai mulți bani la bugetul local.
Starea fațadelor este deplorabilă în tot orașul, în special în zonele construite protejate, care în multe cazuri sunt marcate de degradare fizică, alterare prin intervenții nepotrivite și dezvoltare imobiliară necontrolată.
Un factor care a dus la actuala situație de criză a imaginii urbane a Bucureștiului o reprezintă interpretarea eronată a Legii 50/1991 prin care se exceptează de la autorizare modificări care aduc atingere formei arhitecturale și peisajului cultural: reabilitări termice, închidere de balcoane și de goluri pe fațadă, amenajări exterioare, mobilier urban.
Actuala procedură de analiză a documentației de autorizare nu conține o evaluare calitativă a impactului asupra imaginii și peisajului urban. În plus, Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism nu evaluează impactul asupra peisajului și imaginii urbane, analizând proiectele de urbanism, nu proiectele de arhitectură.