• 23 mai 2024

DIANA BUZOIANU, DEPUTATĂ USR: ESTE ANUL 2024. ORAȘELE NOASTRE TREBUIE SĂ FIE GÂNDITE ȘI PENTRU FEMEI.

„Bucureștiul, oraș și pentru femei” – a fost dezbaterea publică organizată, ieri, de deputata USR Diana Buzoianu. Într-o țară în care procente înfricoșătoare de femei consideră spațiile publice nesigure, într-un context în care toate statisticile vorbesc de accesul limitat la putere reală decizională a femeilor în politică, este esențial să ne uităm atent la cum gândim politicile publice pentru ca orașele noastre să fie sigure, accesibile și să promoveze includerea în viața socială și economică și a femeilor.

„Cum ne putem asigura că Bucureștiul este un oraș și pentru femei? O parte dintre măsuri au început să fie implementate în ultimii ani în Capitală și în sectoarele 1 și 2: iluminat stradal în spații-cheie publice, deschiderea spre colaborare cu ONG-urile, grădinițe și creșe nou construite. Mai departe, trebuie implementate măsuri care au ajutat deja în alte orașe din afară: analiza de date pentru stabilirea de politici publice și în funcție de gen, bugete alocate cu gândul la servicii publice accesate des și de care femeile au nevoie, recunoașterea în spațiul public a reușitelor deosebite ale femeilor care au scris istorie pentru România, încurajarea femeilor să intre în foruri de dezbatere și consultare publică organizate de primării”, declară Diana Buzoianu.

La dezbaterea publică au participat Nicușor Dan, primarul Capitalei, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, Alexandru Dimitriu, candidatul alianței Dreapta Unită pentru Primăria Sectorului 5, Elena Tudose, city manager-ul Sectorului 2, și Gabriela Dinu, candidată a alianței Dreapta Unită pentru Consiliul General al Municipiului București. S-au alăturat dezbaterii organizații care au luptat de-a lungul timpului pentru drepturile femeilor, precum și cetățeni care au dorit să ia parte la dezbaterea publică.

În contextul în care mamele sunt de cele mai multe ori responsabile pentru îngrijirea copiilor, în detrimentul dezvoltării carierei lor profesionale, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și mamă a patru copii, a discutat despre măsurile implementate în Sectorul 1 pentru a le sprijini în acest sens.

„În Sectorul 1, strategia noastră este să-i susținem cât mai mult pe părinții care lucrează și au nevoie de un ajutor și după programul de grădiniță sau școală. Așadar, am implementat programe de afterschool, grădiniță și școală de vară, programe gratuite, cu opționale diverse pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor noștri. Și funcționează. Sunt mii de copiii care beneficiază de aceste programe. În cele câteva școli unde nu este suficient spațiu, avem un program amplu de extindere a școlii”, declară Clotilde Armand.

Un oraș gândit și pentru femei este un oraș în care autoritățile locale includ perspectiva femeilor în tot ceea ce înseamnă decizii luate la nivel local, prin mecanisme clare asumate de consultare cu acestea. Înseamnă că problemele cu care acestea se confruntă sunt luate drept priorități, chiar și în contextul în care numărul reprezentanților femei la masa deciziei nu este unul majoritar.

„Trebuie să putem merge în siguranță pe stradă atunci când ne ducem copiii la grădiniță sau la școală. Nu e normal să facem slalom printre mașinile parcate pe trotuar sau să le ocolim prin mijlocul străzii cu cei mici de mână. De aceea, am eliberat trotuarele. De aceea, supraînălțăm și suprailuminăm trecerile de pietoni. Accesibilizăm bordurile ca să nu mai fie sport extrem coborâtul lor cu un cărucior. Sunt multe lucruri de făcut și de planificat atunci când gândești un oraș adaptat la nevoile femeilor, care sunt diferite”, declară Elena Tudose, city manager-ul Sectorului 2.