,,Un tânăr de 32 de ani a murit după ce a fost trimis acasă de la spital și o femeie a născut pe trotuar în fața spitalului.
S-a afirmat în spațiul public că spitalul din Urziceni nu avea secție de obstetrică-ginecologie. Din informațiile pe care le am, acest lucru este fals… secția de obstetrică-ginecologie cu 23 de paturi a spitalului Urziceni este condusă de Dr. Țurcanu Maria, doctor în științe medicale. Nu este singurul medic ginecolog al spitalului. Dr. Țăuleanu este de asemenea medic primar ginecolog.
Deci nu doar că un spital a lăsat o pacientă să nască în fața spitalului în dimineața asta. Un spital cu secție de ginecologie a lăsat o pacientă să nască în fața spitalului.
Și totuși – fabulos – tocmai l-am auzit pe primarul localității spunând la Euronews două minciuni cât dânsul de mari: că spitalul nu are secție de obstetrică-ginecologie și că nu știe dacă pacienta a fost consultată sau nu în această dimineață.
Prima este fie minciună, fie ignoranță cruntă din informațiile mele. A doua nu poate fi decât o minciună. Una nesimțită. Nu se poate ca într-o zi întreagă proprietarul spitalului să nu fi pus prima întrebare relevantă: „a fost femeia consultată sau nu?”.
Cum naiba să lași o femeie să nască în fața spitalului?
E ca o glumă proastă… ca o întoarcere în timp…
Nimic din nenorocirile astea nu ar trebui însă să ne mai mire:
1. Ministerul Sănătății (prin DSP Ialomița) a fost de acord (acum 4 ani, înțeleg că s-a desființat secția/compartimentul de nașteri) ca în acel spital să nu existe niciun ajutor pentru femei care trebuie să nască deși următoarea maternitate este abia la 65km! Cum se justifică asta?
2. Managerul numit politic (PNL) face ce vrea, atâta vreme cât se înțelege cu primarul. Ba după ziua de astăzi spune că nici gând să își asume ceva.
3. Șefii de secție fac ce vor, atâta vreme cât se înțeleg cu managerul. Câte ore sunt efectiv în spital unii dintre ei, chiar din Spitalul Urziceni… știu cei de acolo mai bine.
4. Până și asistenta face ce vrea… trimițând, așa cum se întâmplă în atâtea spitale mici din România, pe toată lumea la plimbare:
„𝑁𝑢 𝑎𝑣𝑒𝑚 𝑔𝑎𝑟𝑑𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑡̦𝑖 𝑑𝑢𝑚𝑛𝑒𝑎𝑣𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑎̆ 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒, 𝑑𝑒 𝑐𝑒 𝑎𝑡̦𝑖 𝑣𝑒𝑛𝑖𝑡 𝑎𝑖𝑐𝑖? 𝐶ℎ𝑒𝑚𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑏𝑢𝑙𝑎𝑛𝑡̦𝑎!”
Toți cei de mai sus fac ce vor, pe banii dumneavoastră!
Și asta nu ar trebui să vă mai mire, ar trebui să vă îngrozească! Pentru că mâine poate fi mama, tatăl, fiica, fratele, sora oricăruia dintre noi. Nu întotdeauna ai timp să dai acel sfânt telefon care să îți deschidă o ușă. Și nu toată lumea poate sau are unde suna.
Acel copil care s-a născut astăzi poate peste mulți ani va fi dintre cei care „știu pe cineva” și deci „sună pe cineva” în cazuri de-astea. Astăzi, dacă nu era doamna Gabriela Dobra, angajata ambulanței, și colegii dânsei… el nu ar mai fi fost. Mulțumiri și felicitări dânsei și colegilor dânsei. Mulțumiri celor care își fac treaba în continuare și salvează oameni într-un sistem care e din ce în ce mai incapabil să o facă.”