Gabriela Firea și majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General simt că se apropie funia de par, așa că introduc pe ordinea de zi, pe ultimele sute de metri, tot ce se poate.
Nu mai puțin de 35 de Planuri Urbanistice Zonale din toate sectoarele capitalei apar pe ordinea de zi a ședinței CGMB de joi, 30 aprilie. Multe din acestea au fost deja respinse de Consiliu de mai multe ori, fiind extrem de controversate.
Dar ce sunt aceste Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) și de ce sunt ele o problema imensă pentru București?
Reprezentanții Ordinului Arhitecților din București, într-un raport publicat în 2016 referitor la starea Bucurestiului, spun următoarele despre rolul nefast al acestora asupra orașului:
„Numărul mare de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) – 88 de PUZ-uri din 01.01.2015 în 30.06.2016. Acest lucru indică un nivel scăzut al capacității administrației publice de a gestiona dezvoltarea urbană și cauzează o serie de efecte adverse:
- inserția clădirilor supradimensionate în zone constituite cu alte caracteristici, care au dus de la dispariția specificului acestora, la destructurarea zonei; Turnurile în zona centrală sunt un exemplu ilustrativ privind efectele urbanismului derogatoriu.
- aglomerarea urbană necontrolată, Bucureștiul fiind unul dintre orașele cu cea mai mare densitate din Europa;
- pierderea unei serii de clădiri sau zone cu specific coerent, distruse prin investiții speculative.”
Și concluzionează:
„În prezent, lipsește o politică pentru dezvoltarea imobiliară cu accent pe calitatea locuirii. Lipsește un instrument operațional de control, atât al calității rezidențelor noi, cât și a intervențiilor în zone rezidențiale existente.
Deși problema speculei imobiliare este una a dezvoltării urbane în general, aceasta afectează în sensul cel mai acut calitatea locuirii orașului, în multiplele sale forme și creează presiune pe parcelele învecinate. O zonă de case care primește un bloc semnificativ mai înalt se va devaloriza, va pierde din lumină și intimitate. Cât timp regulamentele se vor raporta exclusiv la indici de ocupare, și nu la calitatea urbanistică a unei zone, intervențiile abuzive ale speculei imobiliare vor continua.”
Raportul poate fi consultat în întregime aici: https://bit.ly/3eV3Rdk
Planurile Urbanistice Zonale (PUZ-urile), aveau un cu totul alt scop inițial, și anume de a detalia Planul Urbanistic General.
De ani buni de zile, scopul lor a fost deturnat și au devenit un instrument de distrugere a orașului, fiind utilizate pentru a obține excepții de la regulamentele de urbanism. Acest lucru se întâmplă cu largul concurs al administrației locale, existând de-a lungul timpului numeroase cazuri instrumentate de DNA, în care s-au comis fapte de corupție grele.
Simplu spus, pe înțelesul tuturor, PUZ-urile sunt folosite pentru a construi pe o parcelă o clădire mai înaltă decât e permis, pentru a ocupa un procent mai mare din parcela decât cel permis în mod normal, pentru a se „lipi” de clădirile din jur sau de trotuar, reducând retragerile solicitate în mod normal, pentru a construi o clădire supradimensionată față de capacitatea de deservire a rețelei rutiere, a rețelelor edilitare (apă, canal, alimentare cu energie electrica, alimentare cu energie termica), pentru a construi pe o parcelă cu dimensiuni corespunzătoare, pentru a construi în zonă protejată, compromițând patrimoniul, pentru a construi pe spațiu verde.
Consecința acestor derogări, acestor „excepții” care au devenit regulă, este deteriorarea calității locuirii, deteriorarea calității vieții vecinilor, care rămân deseori fără lumină, sau ajung să „dea mâna” dintr-o clădire în alta, și nu în ultimul rând, asigurarea unei calități proaste a vieții pentru cei care se vor muta în noile clădiri.
De multe ori, noile „cartiere” nu au asigurate condițiile pentru o viață normală. Lipsesc școala, parcul, piața, policlinica, pentru că autoritatea locală nu a prevăzut spații pentru acestea, și a lăsat construirea „la liber”. Rețelele de utilități nu există sau au capacitatea depășită. Transportul în comun nu asigură o deservire rezonabilă a locuitorilor. În schimb, cei care se mută plătesc sume disproporționat de mari în raport cu calitatea condițiilor oferite, pe care le vor achita de multe ori prin credite contractate pe mulți ani, furându-și astfel căciula singuri.
Dacă în raportul OAR se spunea că 88 de PUZ-uri într-un an și jumătate e un număr mare, iată că avem 35 de PUZ-uri într-o singură ședință !
Cerem Primarului General Gabriela Firea și majorității PSD-ALDE din consiliu să oprească legiferarea urbanistică abuzivă, prin intermediul PUZ-urilor.
Cerem Primarului General Gabriela Firea să nu mai încurajeze tergiversarea elaborării noului Plan Urbanistic General și să-l aducă cât mai rapid în dezbatere publică.
USR spune stop distrugerii orașului!