• 10 iulie 2018

Noul Cod Administrativ este o calamitate pentru București și pentru toată România

În legătură cu adoptarea Codului Administrativ, Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal, a declarat următoarele:

Codul Administrativ, adică peste 1000 de pagini de legislație, a fost adoptat ieri de Parlament. Nu a existat o dezbatere publică serioasă și, cu excepția USR, niciun alt partid nu a semnalat problemele majore pe care le ridică acest Cod. De altfel, proiectul a trecut cu voturile PSD și ALDE, dar și cu sprijinul UDMR și al unei părți din PNL (restul liberalilor s-au abținut la vot).

Codul Administrativ instituie supremația absolută a primarilor în fața cetățenilor, în fața funcționarilor publici și, pe alocuri, chiar în fața legii. Acest Cod este cadoul pe care Liviu Dragnea îl face foștilor și actualilor edili, o categorie cu influență politică certă în PSD dar și cu influență electorală în societate, indiferent de partidul despre care vorbim. Este răsplătită obediența, dar nu este premiată performanța. Acest Cod este așadar orientat spre aleși, dar nu spre cetățeni și cu atât mai puțin spre eficientizarea actului administrativ. Nu vor exista schimbări în bine după adoptarea lui, nici în țară și nici în București. De exemplu, Gabriela Firea va putea acum să dea terenuri și imobile către Companiile pe care le-a înființat. Până acum noi am blocat la vot aceste decizii, dar noua lege prevede că astfel de hotărâri vor putea fi luate nu cu majoritate calificată de 2/3, ci cu majoritate simplă de 50%+1.

O mare problemă a noului cod este și faptul că sunt instituite pensii speciale pentru foștii edili, pensii calculate în funcție de nivelul în plată al indemnizației unui primar. Practic, cine a avut două mandate, primește lunar echivalentul unui salariu de edil. Asta în plus față de pensia normală. Din calculele pe care le-am făcut, încă din primul an de aplicare, ne va costa mai mult să plătim aceste pensii decât să plătim salariile primarilor.

O altă problemă gravă este că primarul nu va mai avea nicio grijă și nicio responsabilitate atunci când vine vorba despre legalitatea actelor. Vor răspunde doar subalternii. Iar asta în condițiile în care primarul va putea să dicteze cine rămâne și cine pleacă din aparatul administrativ. Funcționarii nu vor mai fi apărați de Agenția Națională a Funcționarilor Publici sau de reglementările care le asigurau o oarecare independență față de aleși. Cu actualul Cod, primarul poate să pună șef la juridic pe un membru de partid fără pregătirea necesară, acesta va semna tot felul de acte și va fi singurul tras la răspundere pentru toate ilegalitățile făcute la solicitarea primarilor.

Nu în ultimul rând, o altă problemă este posibilitatea ca funcția de arhitect șef să fie externalizată. Asta înseamnă că pentru PUZ uri, pentru autorizații și pentru toate avizele care sunt esențiale în dezvoltarea unui oraș, nu vor mai răspunde persoane ci SRL uri cu acționari necunoscuți sau imposibil de tras la răspundere.

Acest Cod Administrativ este o calamitate pentru București și este o calamitate pentru România. USR va contesta la Curtea Constituțională acest Cod și sper că vom reuși să împiedicăm la timp această lege care instituie o periculoasă supremație a primarilor în fața cetățenilor și a legii.