Consilierii USR cer transparentizarea cheltuielilor făcute pentru această școală în ultimul deceniu, stabilirea vinovaților pentru lucrările de mântuială și o evaluare generală a tuturor școlilor din București și a nevoilor acestora de investiții.
Prăbușirea tavanului Școlii 141 din sectorul 5 arată, deși nu mai era nevoie, modul complet amatoristic și haotic în care lucrează administrația publică bucureșteană. Deși sunt conduse de același partid, PSD, atât Primăria Capitalei – prin Gabrila Firea, cât și Primăria sectorului 5 – prin Daniel Florea, își pasează răspunderea în privința acestui caz, în loc să se așeze la aceeași masă și să rezolve problema împreună. Mai mult, primarul sectorului 5 clamează că nu știe exact și nici nu poate afla prea curând când au fost făcute ultimele investiții la Școala 141 și de către cine, pe motiv că ele țin de vechea conducere a pimăriei, de parcă sectorul 5 nu ar fi fost tot fieful PSD, condus de Marian Vanghelie în ultimii 15 ani.
Singurele certitudini pe care le avem în acest moment în cazul Școlii 141 sunt că din fericire niciun copil nu a fost rănit în incident și că întâmplarea îi oferă o ocazie primarului Daniel Florea de a cheltui o sumă alocată arbitrar, de 400.000 de lei, pentru repararea școlii. Consilierii USR sector 5, care au participat la ședința de consiliu convocată „de îndată” după incident, au pus mai multe întrebări, iar ulterior USR București a făcut demersuri concrete pe lângă ambele primării, pentru a elucida „misterul” cheltuirii banului public în această situație.
Demersuri făcute de USR în cazul Școlii 141
Consilierii USR au solicitat, în scris, Primăriei Capitalei și Primăriei sectorului 5 următoarele documente și acțiuni urgente:
– publicarea contractului cu firma care a făcut reabilitarea școlii, în cadrul programului cu împrumut de la Banca Europeană de Investiții derulat de Primăria Capitalei începând din 2003;
– publicarea autorizației de construire pentru reabilitare;
– publicarea procesului verbal de recepție a lucrării, dacă există;
– dacă nu există, identificarea responsabilului care și-a asumat reluarea cursurilor în clădirea nerecepționată;
– constituirea unei comisii de evaluare a tuturor școlilor din București, prin serviciul Disciplină în Construcții din cadrul PMB
Termenul în care executivul ar trebui să răspundă consilierilor este de 10 zile. Să vedem dacă îl vor respecta…
Ce informații a oferit primarul Daniel Florea la Consiliul local sector 5:
În cadrul ședinței convocată „de îndată”, primarul Daniel Florea a oferit informații puține și nesigure, însă a cerut consilierilor aprobarea unei rectificări bugetare de urgență pentru reparația școlii, fără să fundamenteze suma cerută în vreun fel.
Florea spune că în 2013 Școala 141 ar fi fost într-un program de reabilitare, demarat în 2008 (probabil cel cu fonduri împrumutate de la Banca Europeană de Investiții). Au fost cheltuiți 665.302 euro pentru asta. De proiect s-a ocupat Primăria Capitalei, iar firma contractată a fost SC Integral SA din Buzău. Proiectul nu s-a incheiat pentru că ar fi sume restante de plătit către SC Integral din Buzău, respectiv 81.000 lei. Lucrările nu au fost recepționate. Florea ne-a trimis să întrebăm mai multe la Primăria Capitalei.
Primăria condusă de Gabriela Firea a emis un comunicat prin care subliniază că „PMB nu a desfășurat nici un fel de lucrare de reabilitare a corpului de clădire în care funcționează unitatea de învățământ în cauză”, în ciuda fișei de achiziție disponibilă chiar pe pagina pmb.ro care dovedește contrariul:
La rândul lor, consilierii locali care sunt membri în Consiliul de Administrație al Școlii 141 au solicitat încă de anul trecut primarului alocarea de fonduri pentru repararea acoperișului școlii. Acest lucru nu a fost posibil, iar scoala a trecut prin iarnă cu acoperișul nereparat.
Primarul a cerut consilierilor o rectificare bugetară, care i-a și fost aprobată, de 400.000 de lei pentru „reparațiile necesare”, dar aceste reparații urmează să fie stabilite ulterior, în urma unei expertize. Primarul Florea nu a explicat prin ce calcule a ajuns la această sumă.
„Suma poate crește sau poate fi mai mică. Important este să alocăm fonduri pentru ca reparațiile să poată fi efectuate.” a motivat un consilier local PSD din sectorul 5.
Nu știm în acest moment dacă vor fi semnate contracte de reparații, când, cu ce firme, în ce condiții și când vor începe efectiv lucrările, semn că și Daniel Florea vrea să lucreze în același stil opac ca și predecesorii săi, motiv pentru care acum nu știe nimeni cine ce bani a cheltuit pentru Școala 141.
Ședința consiliului local a fost doar un show menit să transmită electoratului că: „Suntem aici și ne preocupăm de soarta copiilor voștri!”
Dacă această preocupare ar fi fost vreodată reală nu s-ar fi ajuns în această situație. Norocul copiilor noștri a fost că zilele astea se desfășoară Școala Altfel și ei erau plecați din incintă, nu pentru că administrația s-ar fi preocupat de starea generală a școlilor.
Amintim că, de exemplu în bugetul pe acest an Primarul general Gabriela Firea a alocat pentru spectacole, recreere, cultură și biserici de opt ori mai mult decât pentru reabilitarea școlilor din București.
Cererile depuse vineri:
26 mai – Cerere scoala 141
26 mai – cerere contracte banca europeana
26 mai – solicitare inspectie scoli