USR contestă legalitatea deciziei de cumpărare a ELCEN de către Primărie

  • Strategia energetică a Capitalei prevede fuziunea dintre RADET și ELCEN, și nu achiziția de către municipalitate a unor acțiuni la compania de stat față de care regia primăriei are datorii de miliarde de lei
  • Consilierii USR au depus azi o plângere prealabilă, pas esențial pentru atacarea în instanță a hotărârii adoptate de majoritatea PSD-ALDE în Consiliul general, prin care Gabriela Firea vrea să cumpere acțiuni de 150 de milioane de euro la ELCEN

 

USR a depus azi o plângere prealabilă pentru anularea Hotărârii 225 din 30 iunie 2017 prin care, cu votul a 28 de consilieri PSD și ALDE, s-a decis achiziționarea unor acțiuni la ELCEN în valoare de peste 150 de milioane de euro. Principalul motiv de contestație este acela că hotărârea a fost luată cu o majoritate simplă, deși era nevoie de votul a două treimi dintre consilierii în funcție (37 din 55).

Dincolo de aspectul de procedură care încală prevederile legii administrației locale, decizia pripită a municipalității – anunțată abia în noaptea dinaintea ședinței de consiliu și votată fără dezbateri sau studii de oportunitate în ședință – contrazice chiar și Strategia energetică a orașului, întocmită de specialiști, supusă dezbaterii publice timp de câteva luni și adoptată de consilierii generali în aceeași ședință din 30 iunie. Primarul Firea a cerut și obținut, așadar, de la consiliu, votarea în aceeași ședință a două decizii contrare.

Conform acestei strategii, pașii de urmat pentru eficientizarea sistemului de producție și distribuție a energiei termice în București, aflat în acest moment în insolvență din cauza datoriilor istorice dintre RADET și ELCEN, prevăd o fuziune prin absorbție, dar cu păstrarea acționarilor actuali. Cu alte cuvinte nu e nevoie ca Primăria să cumpere acțiuni la ELCEN, ci trebuie ca Primăria și Guvernul să lucreze împreună și să unească cele două companii într-una nouă, la care să fie coacționari.

În prezent ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România și București. Are de încasat de la RADET aproape 4 miliarde de lei, creanțe istorice provenite din sume neîncasate de la municipalitate și Guvern pentru subvenția prețului gigacaloriei, plus penalități. Acest sistem defectuos de decontări a condus la intrarea în insolvență a ambelor companii, iar soluția inventată noaptea de doamna primar Firea, de a cumpăra acțiuni de 150 de milioane de euro, nu poate fi în niciun caz soluția de redresare a sistemului.

Conform estimărilor de investiții menționate în Strategia energetică, pentru eficientizarea sistemului sunt necesare investiții de peste 890 de milioane de euro în ELCEN și de peste 900 de milioane de euro în rețelele de distribuție și punctele termice ale RADET.

USR consideră că decizia de a cumpăra acțiuni la ELCEN nu are fundament, ci este încă o toană de-a primarului Gabriela Firea, cu repercusiuni grave asupra bugetului și bunăstării orașului.

Vezi plângerea prealabilă

Câtea informații din Strategia energetică a Capitalei:

  • La Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) principalul acţionar (care deține 97,51% din acţiuni) este Ministerul Energiei, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%).
  • Datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de lei, iar creanțele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,7 miliarde de lei.
  • La 06 octombrie 2016. Tribunalul București a admis cererea Electrocentrale București SA de intrare în insolvență (dosar 35304/3/2016).
  • Situația dezastruoasă în care se află RADET a fost cauzată de neplata sau plata cu întârziere a subvențiilor promise de Guvern și Primaria Capitalei către RADET (circa 1 miliard lei), ceea ce a dus la acumularea de penalități, înghețarea tarifului deși se impunea o creștere, rețeaua învechită și lipsa investițiilor.
  • RADET este în insolvenţă din 05.10.2016, prin sentință pronunţată de Tribunalului Bucureşti secţia a VII a Civilă în Dosar nr. 35232/3/2016
  • Până în octombrie 2017, Primăria ar trebui să înființeze RADET SA. După această dată trebuie demarate procedurile de fuziune prin absorbția ELCEN în RADET SA. Va rezulta o societate cu capital deținut de primărie și actualii acționari ai ELCEN, în proporțiile ce reies din aportarea patrimoniilor în noua societate
  • Necesarul de investiții: în ELCEN este de 890 milioane de euro până în 2023; în reabilitarea blocurilor din București este de 1,9 miliarde de euro; iar în RADET, rețelele de transport și puncte termice – 900 milioane de euro.

Finanțarea investițiilor de modernizare/reabilitare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică ar putea fi realizată din surse de finanțare de tip împrumut acordat de instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM, etc.), din surse de finanțare nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), conform documentelor programatice pentru perioada 2014 – 2020, precum și de la bugetul local al Primăriei Capitalei.