• 29 mai 2019

Analiza bugetelor companiilor municipale pe anul 2019

Analiza bugetelor companiilor municipale pe anul 2019

150 150 USR Bucuresti

Citiți analiza integrală în format pdf aici.

Anul trecut, cele 22 de companii municipale au primit nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 582,7 milioane euro din bugetul Capitalei. Pentru anul 2019, 18 dintre acestea vor veni cu bugete în valoare totală de 1,6 miliarde de lei, aproximativ 356,4 milioane de euro. Principalele repere financiare ale companiilor sunt:

  • Pierderi de peste 24,2 milioane lei pentru 2018 (doar pentru cele 18 companii).
  • 41% din bugetul celor 18 de anul trecut a fost cheltuit pentru salarii. Spre exemplu, Managementul Transportului SA, deși a avut un buget de doar 1,76 milioane lei și 0 venituri, a cheltuit 2,82 milioane lei pentru indemnizații, adică peste 160%! Alte 6 companii (Dezvoltare Durabilă, Parcuri și Grădini, Parking, Imobiliară, Pază și Securitate, Medicală) nu au făcut altceva decât să plătească salarii, peste 83% din bugetele lor fiind cheltuite astfel.
  • Bugetul de anul acesta pentru doar 18 companii, în valoare de 1,6 miliarde de lei este echivalentul investiției necesare pentru reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București.
  • Pentru 2019, 27% din totalul bugetelor celor 18 companii se va duce pe achiziții de terenuri și imobile. Vorbim de 465.100.000 lei, adică 97,6 milioane euro, echivalentul celor 400 de autobuze Otokar achiziționate de PMB sau 130 de autobuze hibrid.
  • 22% din banii acordați companiilor se vor duce și pe plata salariilor celor 6.135 de angajați preconizați. Vorbim de peste 373 de milioane de lei și un salariu mediu per angajat/lună de 5.066 lei.
  • 1,4 milioane de lei este bugetul pentru salariile membrilor CA ai companiei Managementul Transportului SA, adică 16.667 lei/lună per membru.
  • Directorul Parking SA are un salariu de 30.000 lei/lună, mai mare cu 5.000 lei decât salariul Președintelui României. De altfel, nu mai puțin de 4,2 milioane lei se duc pe salariile celor 18 directori.
  • 111 milioane de lei se vor duce și pe alte cheltuieli, adică 7% din total.

În cele ce urmează, vom vedea care sunt bugetele acestor companii dar și cum se risipesc banii publici pe salariile directorilor, membrilor din CA dar și pe achiziții inutile. Reamintim că Uniunea Salvați România a câștigat în instanță anularea acestor companii și bineînțeles, se va opune în continuare risipei. Gabriela Firea continuă să nu respecte deciziile justiției iar aducerea pe ordinea de zi a acestor entități declarate ilegal este încă o dovadă a nerespectării cetățenilor Capitalei.

 

Compania Străzi, Poduri și Pasaje va beneficia de cel mai mare buget, 363,9 milioane de lei (de peste 5 ori mai mult față de anul trecut) în timp ce Compania Imobiliară va avea și ea de cheltuit 241,1 milioane lei. Compania de Consolidări primește și ea aproape 230 de milioane de lei (cu 100 de milioane lei mai mult față de anul trecut) în timp ce Parking SA, peste 196 milioane lei (cu aproximativ 23 de milioane lei mai mult față de 2018).

 

SALARII

Așa cum menționam, nu mai puțin de 373.006.360 lei reprezintă salariile celor 6.135 de angajați preconizați pentru cele 18 companii. De altfel, numărul de angajați este dublu față de anul trecut, când aveam doar 3.606 angajați. Cel mai mare buget pentru cheltuieli de personal avem la Compania de Consolidări, cu 79,2 milioane de lei în timp ce Străzi, Poduri și Pasaje are și ea un buget pentru salarii de 53,1 milioane lei. Totuși, cele mai mari ponderi salariale din bugetul total regăsim la: Pază și Securitate SA, unde 92% din buget se duce doar pe salarii și Managementul Transportului SA, unde 84% din buget se duce pe salarii. Mai jos, putem vedea numărul total de angajați pentru fiecare companie dar și salariu mediu lunar per angajat:

La Străzi, Poduri și Pasaje SA, Gabriela Firea oferă în medie, salarii de aproape 10.000 lei per angajat, în timp ce la Publicitate și Afișaj SA, nu mai puțin de 9.394 lei. Aceste salarii de-a dreptul revoltătoare sunt încă o dovadă a motivelor reale pentru care Primarul PSD a înființat aceste companii. Vorbim în mod cert de o Primărie paralelă, cu companii echivalente direcților pe care deja le are PMB și care ar fi putut ele să deruleze din așa multele investiții promise de administrația PSD.

Mai mult, salariile celor 18 directori și cei 56 de membrii din Consiliile de Administrație ale companiilor municipale sunt și ele colosale. Din bugetele de salarii de 373 milioane lei, 10.073.928 lei sunt doar indemnizațiile membrilor din CA (câte 7 pentru fiecare companie) în timp ce 4.290.544 lei sunt doar salariile directorilor. Alți 9.418.340 lei sunt bonusuri de performanță, desigur, performanță care nu există, având în vedere că de 2 ani de la crearea lor sunt aproape toate pe pierdere în timp ce banii primiți se duc pe diverse dotări și obiective inutile. Mai jos, putem vedea câștigurile medii pentru membrii CA dar și directori:

Managementul Transportului SA are un buget de salarii pentru cei 7 membrii din CA de 1.4 milioane lei! Vorbim de o indemnizație pe lună per membru de 16.666 lei. De departe cel mai bine stau directorii, ce primesc salarii lunare de peste 20.000 lei, cu excepția directorilor de la Străzi, Poduri și Pasaje SA și Sport pentru Toți SA. Chiar și așa, directorii companiilor sunt mai bine plătiți decât medicii, profesorii și chiar Președintele României. Dacă conducătorul statului, cel mai bine plătit demnitar, câștigă lunar 25.000 lei, directorul de la Parking SA are un salariu de 30.000 lei. De altfel, directorii de la Managementul Traficului SA și cel al Transportului SA au și ei salarii mai mari decât Președintele.

”INVESTIȚII

Bugetul pentru investiții al celor 18 companii se ridică la 677.918.053 lei, din care nu mai puțin de 465,1 milioane lei se vor cheltui doar pentru achiziția de terenuri și clădiri.

 

Compania de Pază va avea 10,4 milioane lei pentru cumpărături, din care 1.2 milioane lei se vor duce pentru achiziționarea unui dispecerat mobil, 1 milion de lei pentru un autoturism 4×4, 1 milion de lei pe o mașină de transport valori și  4.3 milioane lei pe un imobil cu destinația de sediu.

 

Compania Turistică va cheltui și ea 300.000 de lei pe publicitate și 1,2 milioane lei pe diverse deplasări. Din 4,8 milioane lei pentru investiții, 2,2 milioane se duc pe crearea unui website (din care 407.000 lei pe aplicație scanare QR). Nu mai puțin de jumătate de milion de lei se vor cheltui și pentru a construi toalete de lux în Centrul Vechi.

 

Compania de Protecție Civilă are un buget de 13,3 milioane lei pentru investiții, din care 3,7 milioane vor fi folosiți pentru a achiziționa o clădire pentru cursuri instruire și cazare, 1,3 milioane pentru o sală de sport și  2 milioane pentru un  teren de 4.7 ha.

 

Compania de Agrement va folosi și ea 1 milion de lei pentru publicitate, cu 600.000 lei mai mult decât bugetul lor de investiții, în timp ce Compania Imobiliară beneficiază de cel mai mare buget pentru cumpărături. Vorbim de 232,4 milioane lei, bani ce se vor cheltui aproape integral pentru achiziția de imobile.

 

Compania de Arbori SA va cheltui din cei 59,4 milioane lei, 2,8 milioane pe un teren de 3 ha în afara capitalei, alte 4,7 milioane pe un teren 5 ha tot în afara capitalei, 7 milioane lei pe 3 sere și nu mai  puțin de  9,2 milioane lei pe un teren de 1 ha în capitală.

 

Managementul Transportului SA are un buget de 55.883.000 lei  pentru investiții, din care 37 milioane lei se duc pentru a achiziționa o clădire și 10,7 milioane lei pentru diverse terenuri. Și Parking SA are un buget de investiții de 173,4 milioane lei, al doilea cel mai mare, din care 112,8 milioane lei sunt doar pentru achiziția de imobile și construcție clădiri, 37,2 milioane lei pentru a achiziționa terenuri și 9 milioane lei pentru soluția integrată de parking.

 

Alte investiții interesante avem la Publicitate și Afișaj SA, unde din 14,6 milioane lei, 1 milion de lei sunt pentru achiziția de panouri publicitare, 7,3 milioane lei pentru ecrane LED și 3,4 milioane lei pentru avizarea, instalarea și montarea de ecrane led.

 

Parcuri și Grădini SA va cheltui 15,4 milioane de lei din 33,3 milioane, pentru mijloace de transport.

 

CONCLUZII

Deși înființarea companiilor municipale a fost declarată ilegală de către instanță, Gabriela Firea și administrația PSD continuă să le gireze și să le îndestuleze cu bani nemeritați din bugetul Capitalei. Banii noștri se duc pe cheltuieli inutile și salarii pentru directori, în unele cazuri mai mari decât al Președintelui României. Cu sumele acordate companiilor, Gabriela Firea putea finaliza reabilitarea sistemului de termoficare al RADET fără să mai dea vina pe alții. Gabriela Firea este un dezastru pentru București și pentru cetățeni și trebuie să plece de urgență de la conducere.

Uniunea Salvați România va continua să lupte pentru Bucureșteni și să împiedice delapidarea banului public. USR a propus un proiect de hotărâre pentru luarea măsurilor necesare desființării companiilor municipale și returnării sumelor de bani la bugetul Capitalei. Cei vinovați trebuie să plătească iar USR București prin vocea consilierilor generali, va face tot ce este cu putință pentru ca orașul să se dezvolte și să fie redat cetățenilor.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]