Bucureşti, 11 noiembrie – USR București a organizat o dezbatere publică pe tema referendumului „Un oraș, nu 7!”, axată pe necesitatea unei administrații unite și eficiente pentru Capitală. Discuțiile s-au concentrat pe cum poate deveni Bucureștiul un oraș mai modern, mai bine administrat și mai funcțional pentru locuitorii săi.
La eveniment au participat: Nicușor Dan, primarul Capitalei, Clotilde Armand, candidată USR pentru Senat, Alin Apostol, candidat USR pentru Camera Deputaților, consilieri generali USR, senatori și deputați USR, membri și simpatizanți USR, precum și specialiști în urbanism și arhitectură, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic.
„Ne dorim un oraș administrat pentru oameni, nu pentru grupuri de interese. Dezvoltarea Bucureștiului trebuie să se bazeze pe o viziune clară și pe alocarea corectă a resurselor. Fiecare leu cheltuit de Primăria Capitalei trebuie să fie în beneficiul bucureștenilor. Scopul nostru este să schimbăm fundamental modul de administrare, astfel încât toate deciziile să fie luate în interes public, iar resursele să fie utilizate cu responsabilitate și respect față de cetățeni”, a transmis Vlad Voiculescu, președintele USR București.
„Avem un grad uriaș de ilegalitate în sectoare, în special la autorizațiile de construire, care nu sunt verificate de nimeni. Acum, coerența urbană diferă de la un sector la altul, în funcție de viziunea fiecărui primar de sector. Protecția patrimoniului este un alt aspect important, deoarece, dacă primarii de sector sunt solicitați să aprobe demolarea unei clădiri care nu se află într-o zonă protejată, dar are valoare arhitecturală, aceștia nu dispun de specialiști care să facă o evaluare corespunzătoare. Mai mult, așa cum se întâmplă în marile capitale europene, ar trebui să existe un singur serviciu de urbanism la Primăria Capitalei, pentru o administrare coerentă și eficientă a orașului”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.
„Vrem o coerență la nivel de București care poată fi dată de primarul general. Nu ne dorim o centralizare exacerbată. Susțin acest referendumul pentru creșterea puterii administrative a primarului general al Capitalei și a Consiliului General. Prin Legea Capitalei, vom aduce avantajele directe cetățenilor: autorizațiile de construire vor fi emise doar de Primăria Capitalei, iar fondurile vor fi distribuite între Primăria Generală și primăriile de sector de către Consiliul General”, a explicat Clotilde Armand.
„Avem o lege a finanțelor administrațiilor locale care este modificată anual de Legea bugetului de stat, schimbând regulile de alocare a fondurilor între București și sectoare. Recent, s-a stabilit ca o parte din taxele salariaților bucureșteni să fie distribuită către alte localități din Ilfov. Este esențial să avem un sistem unitar de urbanism și finanțare, cu amendamente care să protejeze spațiile verzi și să îmbunătățească infrastructura”, spune Alin Apostol.
Parlamentarii USR București își reafirmă angajamentul pentru o Capitală administrată unitar, eliminând divizarea actuală în 7 primării. Implementarea unui buget centralizat va permite o gestiune mai eficientă a serviciilor publice, investițiilor și planificării urbanistice, în beneficiul direct al bucureștenilor.
Pentru mai multe detalii despre viziunea USR București pentru viitorul Capitalei puteți accesa: https://usr-bucuresti.ro/viziunea-pentru-bucuresti.