Uniți salvăm Bucureștiul.

De ani de zile, Parlamentul României ignoră constant rezolvarea problemelor cu care se confruntă Bucureștiul. Parlamentarii USR vor pune capăt acestei practici – și vor lupta pentru oraș. Astfel, vom iniția următoarele proiecte:

  • O nouă lege pentru București: suntem un singur oraș, nu 7. Astăzi, capitala are 7 primării și 50.000 de angajați – ceea ce face ca administrația publică să fie ineficientă și înceată. Iar în timp ce Primăria Generală are un buget de 10 miliarde de lei, cu care trebuie să acopere costurile pentru termoficarea orașului și transportul public, primăriilor de sector li se alocă 14 miliarde de lei. Bucureștiul are nevoie de un singur buget – și de o singură viziune privind serviciile publice, investițiile sau urbanismul.
  • O lege privind Zona Metropolitană: localitățile din jurul Bucureștiului trebuie să fie integrate în oraș. Astăzi, relația dintre București și Ilfov este practic inexistentă sau chiar conflictuală, deși cele două entități au multe interese comune – de la transportul public la strategiile de dezvoltare sau la investiții în rețelele de utilități sau serviciile de sănătate, școlare și sociale.
  • Salvăm patrimoniul: este nevoie de un pachet de legi care să sprijine co-finanțarea statului pentru consolidarea și eficientizarea clădirilor de patrimoniu. Rechinii imobiliari care vânează clădiri istorice pentru terenuri trebuie opriți.
  • Facem Bucureștiul verde: avem în București sub 10mp de spații verzi pe cap de locuitor, iar poluarea ne costă ani buni din viață. Vom opri legea PSD-PNL prin care acestea vor să dea liber la construit pe toate spațiile verzi private, vom proteja prin lege Centura Verde a Bucureștiului, vom realiza Registrul Spațiilor Verzi, vom propune ca tăierile ilegale de arbori să redevină infracțiuni – și ne vom asigura că cei care ard ilegal deșeuri răspund penal: în ultimii 3 ani, un singur dosar pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată, deoarece calitatea aerului nu face parte dintre criteriile pentru stabilirea prejudiciilor.
  • Rezolvăm problema gestionării deșeurilor: capitala se confruntă cu o urgență ecologică. Avem nevoie rapid de o legislație care să permită Bucureștiului să construiască cel puțin o rampă ecologică pe teritoriul județelor limitrofe, cu aprobarea Ministerului Mediului și împlinirea unor condiții strice de siguranță. Astăzi, capitala este prizoniera mafiei gunoaielor, care a creat, în lipsa unor proceduri flexibile de achiziție publică pentru operatorii de salubritate, adevărate monopoluri care ocolesc legea.
  • Urmărim Codul Urbanismului: bătălia nu este câștigată; amendamentele propuse de PSD-PNL sunt extrem de nocive – un exemplu este aprobarea PUZ-urilor la nivel de sector. Bucureștiul nu trebuie să piardă și alte spații verzi, așa cum s-a întâmplat în primii 30 de ani după revoluție.
  • Oprim jaful din banii publici: practicile Administrației Fondului Imobiliar, cel mai mare proprietar imobiliar din București, sunt toxice. Deși AFI este scutită de impozite, instituția nu arată nici un interes pentru renovarea și întreținerea clădirilor care îi aparțin – clădiri care nu apar în evidențele primăriei. Clădirile proprietate publică din București trebuie să fie impozitate, iar instituțiile publice trebuie să fie obligate să își gestioneze corect patrimoniul imobiliar.