• 31 iulie 2024

PRIMARUL PIEDONE CONDAMNĂ SECTORUL 5 LA HAOS URBANISTIC CU APROBAREA CONSTRUIRII A 5 BLOCURI-TURN DE 35 DE ETAJE

București, 31 iulie – Primarul Piedone a votat astăzi pentru construirea unui nou oraș în mijlocul Sectorului 5, pecetluind astfel blocarea acestui sector prin aprobarea construcției a cinci blocuri-turn de 35 de etaje, decizie aprobată de Consiliul Local al Sectorului 5, pe care îl conduce. Mai mult, primarul Piedone a încercat să împiedice accesul la ședință al cetățenilor afectați direct de acest proiect.

,,Piedone dorește blocarea completă a acestui sector. Construiește un oraș în mijlocul sectorului. Așa cum ne-am obișnuit, nu respectă legea. În plus, astăzi am asistat la un atac brutal asupra bunului-simț și a normalității. Piedone a încercat să împiedice accesul cetățenilor afectați de acest proiect, trimițând oamenii din aparatul propriu să ocupe locurile în sala de ședință. Pentru a ne asigura că cetățenii pot intra în sală, noi, consilierii USR, am declarat că vom sta în picioare. Așa l-am forțat pe Piedone să le permită cetățenilor să intre”, afirmă Alexandru Dimitriu, liderul consilierilor USR Sector 5.

Proiectul de construire aprobat de primarul Piedone și Consiliul Local al Sectorului 5 încalcă multiple reglementări legale și urbanistice, punând în pericol calitatea vieții locuitorilor din sector. Lipsa avizului de circulație, depășirea procentului legal de ocupare a terenului și neconformitatea cu normele privind spațiile verzi și densitatea construcțiilor subliniază ilegalitatea acestui demers.

Reamintim că acest proiect este ilegal deoarece nu are aviz de circulație. Orice document de urbanism trebuie să aibă un aviz de circulație emis de Primăria Municipiului București pentru a fi aprobat; altfel nu poate fi votat. Primăria Municipiului București a retras ultimul aviz emis de comisia din PMB.

Procentul de ocupare a terenului trebuie să fie de maximum 40%, însă în cazul acestui proiect este de 60%, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. De asemenea, nu respectă condiția de a aloca fiecărui locuitor 20 de metri pătrați de spațiu verde și nu respectă legea urbanismului care prevede că orice proiect cu o densitate mai mare de 4, așa-numitul CUT, nu poate fi aprobat printr-un plan de detaliu, ci doar prin planul urbanistic general (PUG).

Totodată, Planul Urbanistic Zonal din 2019, pe care se bazează acest PUD, este ilegal. A fost contestat la Tribunalul București, iar ulterior procesul a fost transferat la Tribunalul Prahova, care a stabilit că decizia de mediu pe care se bazează este nelegală.

USR Sector 5 solicită de urgenţă oprirea imediată a acestui proiect și respectarea strictă a legislației urbanistice pentru a proteja interesele comunității.