O CAPITALĂ MAI PUŢIN POLUATĂ: STAŢII DE ÎNCĂRCARE PENTRU MAŞINI ELECTRICE PE LOCURILE DE PARCARE ADMINISTRATE DE MUNICIPALITATE ŞI PRIMĂRIILE DE SECTOR

Consiliul General al Municipiului București a aprobat astăzi propunerile inițiate de consilierul USR, Anamaria Gram, pentru regulamentul de amplasare a stațiilor de încărcare a autovehiculelor electrice pe locurile de parcare în Mun. București.

Având în vedere numărul în creștere a mașinilor electrice și necesitatea unei infrastructuri adecvate de încărcare, USR a propus amplasarea stațiilor de încărcare pe locurile de parcare, o modalitate frecventă în toate ţările occidentale, iar CGMB a aprobat.

Mai mult, primăriile de sector vor putea autoriza şi amplasa staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice, pe locurile de parcare pe care le au în administrare, inclusiv parcările de reședință, fără a fi nevoie de alte acte emise de Primăria Generală sau de alte instituții subordonate. Această măsură va facilita dezvoltarea infrastructurii de încărcare într-un mod rapid și eficient.

,,USR se axează întotdeauna pe beneficiul adus bucureştenilor în propunerile făcute în Consiliu General. Mă bucur că, împreună cu colegii consilieri din coaliția de dreapta, am reuşit să ducem la bun sfârşit acest proiect care este în interesul cetăţenilor. Susținem măsuri concrete și soluții inovatoare care să promoveze o mobilitate ecologică și să ofere alternative durabile pentru transportul urban,’’ declară Anamaria Gram, consilier general USR.
De asemenea, USR a insistat ca stațiile de încărcare să fie amenajate într-un mod clar și vizibil pentru toți șoferii: semnul specific de încărcare electrică să fie desenat atât pe asfalt, cât și pe un panou de informare care va conține informații despre tariful pentru încărcare electrică și procedura de urmat pentru încărcare, astfel încât utilizatorii să aibă toate informațiile necesare la îndemână.

În plus, regulamentul mai prevede că ocuparea unei stații de încărcare de către o mașină care nu este electrică sau hibridă plug-in să fie considerată o contravenție și să fie sancționată cu amendă. Persoanele fizice pot primi o amendă cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei, în timp ce persoanele juridice ar putea fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 lei și 1.500 lei dacă ocupă aceste parcări cu autovehicule care nu au nevoie de încărcare electrică.