Analiza rectificării și a execuției bugetare la nivelul PMB (proiecte pe ordinea de zi a CGMB din data de 18.10.2018)

18,3% este nivelul de execuției cheltuielilor pentru dezvoltare, adică doar 326.3 milioane de lei cheltuiți din 1.7 miliarde lei prevăzuți.

0,7% execuția cheltuielilor de dezvoltare pentru energia termică și 7% execuția cheltuielilor de dezvoltare pentru protecția mediului.

25,4% din bugetul local reprezintă subvențiile către STB (RATB) și RADET.

Avem cea mai mare subvenție RADET din istorie, în valoare de 828.186.870 lei.

Avem cea mai mare subvenție STB din istorie, în valoare de 764.787.290 lei.

40 de milioane de lei sunt tăiați de la protecția mediului.

Deficitul bugetar este de 822.166.440 lei.

 

 

fișierul în format pdf

Primăria Municipiului București

PMB are în acest an cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată. Mai precis, este vorba despre nu mai puțin de 5 miliarde de lei. Cu toate acestea, mare parte din bani se duc pe funcționarea administrației, în timp ce la rubrica investiții, se taie constant. Peste 120 de milioane de lei sunt tăiați de la diverse obiective de dezvoltare, aflate în subordinea PMB, RATB, RADET sau ASSMB și pe care le vom detalia mai jos. Totuși, ce investiții însă își propune Primăria să facă și pe ce vor cheltui cei 243.796.000 lei ce îi vor avea în plus, de săptămâna viitoare?

Peste 9.6 milioane de lei se vor duce în continuarea lucrărilor de consolidarea, reabilitare, extindere și restaurare fațadă a sediului din Regina Elisabeta. Se va cumpăra și un expresor de cafea în valoare de 10.000 lei, un mixer audio de 30.000 lei dar și un sistem management al documentelor și fluxurilor de lucru, în valoare de 2.827.000 lei.

După ce a achiziționat anul trecut, 12 utilaje de topit zăpada în valoare de peste 2.8 milioane de euro, PMB își propune și acum să achiziționeze alte 6, reducând de la numărul inițial de 12, dar crescând prețul în același timp. Dacă pentru 12 utilaje erau pregătiți să ofere 686.000 lei, acum pentru doar 6 vor oferi 8.494.000 lei, aproximativ 1.8 milioane de euro. Primăria a alocat bani și pentru achiziționarea a 45 de autoturisme, în valoare de 7.5 milioane de lei.

Învățământ

La nivel de învățământ, Primăria va crește bugetul cu peste 89.6 milioane de lei, bani ce ar trebui să se ducă către construcția de noi săli de sport, creșe sau grădinițe. Din păcate, execuția bugetară ne arată că acești bani nu vor fi niciodată cheltuiți, procentul fiind de doar 4%, după primele trei trimestre. Vom detalia în următoarele pagini execuția bugetară locală, separat.

Cultură, recreere și religie

Și la nivel de cultură, recreere și religie se vor da bani în plus, mai exact 70.199.000 lei. Se introduce inclusiv un nou obiectiv de investiție, consolidarea imobilului Teatrului Mic, ce va consuma toți acești bani în plus dar și alte 7 milioane de lei, ca urmare a unor redistribuiri în interiorul bugetului.

Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi și baze sport și agrement

La nivel de Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi și baze sport și agrement, se vor adăuga 15.6 milioane de lei pentru participarea la capitalul social al societăților comerciale, la care primăria este acționar. Cel mai probabil, vorbim de sume de bani ce se vor duce la companiile municipale înființate de Gabriela Firea. Banii sunt luați de la restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, amenajare și modernizare Parc Izvor, Carol I și Cișmigiu. În același timp, se adaugă 2 noi obiective de investiții: sală multifuncțională complex Lia Manoliu cu 2 milioane de lei și realizare bază sportivă și liceu în comuna Snagov cu 1 milion de lei.

Locuințe, servicii și dezvoltare publică

La locuințe, servicii și dezvoltare publică, PMB va oferi peste 84 milioane de lei, bani ce se vor duce la iluminatul public, ce va ajunge la 132.914.000 lei (+17.8 milioane lei) și achiziția de terenuri cu 52 de milioane de lei. Avem și un proiect ce se va sparge în alte trei, având un total de 1 miliard de lei. Vorbim de reabilitarea termică a unor blocuri pe raza sectoarelor 3, 4, 5 și 6. De unde se mai taie însă bani, aici? 590.000 lei se vor tăia de la reconstituire Hala Matache, ce mai rămâne doar cu 10.000 lei credite bugetare, 490.000 lei se vor tăia de la consolidarea unui imobil de pe Lipscani și aceeași sumă de la Hanul Roșu. Primăria va tăia și 2.5 milioane de lei de la construcția de rampe persoane cu handicap, ce va mai rămâne doar cu 500.000 lei, demonstrând încă odată grija pe care o are față de persoanele cu dizabilități.

Protecția mediului

La nivel de protecția mediului, administrația PSD demonstrează încă odată care sunt de fapt prioritățile. Peste 40 de milioane de lei vor fi tăiați de la protecția mediului, din care 12 milioane de la construcția de piste pentru biciclete.

RADET

PMB bate propriile recorduri negative, crescând subvenția RADET cu 351.022.870 lei, ajungând la un total pentru 2018 de 828.186.870 lei, cea mai mare subvenție acordată vreodată regiei. Recordul precedent era în 2015, de aproximativ 737 milioane de lei. Reamintim că PMB se pregătește prin Compania Energetică SA, să preia creanțele ELCEN în timp ce bugetul companiei a ajuns la peste 1.5 miliarde de lei, bani de la bugetul local. Din păcate, subvenția acordată se va duce pentru plata datoriilor și funcționarea falimentară a regiei, întrucât de la investiții se taie în continuare bani. Mai exact, peste 75.9 milioane de lei vor fi tăiați de la reabilitări termice și modernizări rețele termice. Ba mai mult, dacă ne uităm doar la bugetul RADET, alte 10.640.000 lei vor fi tăiați de la investiții. Prin urmare, vorbim de peste 86 de milioane de lei luați de la investiții pentru refacerea rețelei termice a Bucureștiului, rețea ce produce cele mai mari pierderi regiei. Reamintim și că din 987 de km conducte apă fierbinte, 68.8% au o vechime mai mare de 25 de ani iar pierderea de anul trecut în termeni de gigacalorie a fost de 1.459.517 Gcal, echivalentul a 28.61%.

STB (RATB)

Și la STB (fost RATB) subvenția ajunge la un record de 764.787.290 lei, cei mai mulți bani primiți vreodată din bugetul local. PMB va acorda după această rectificare, 200 milioane de lei în plus regiei. Din nou, subvenția nu va fi folosită pentru investiții sau dezvoltarea transportului local ci doar pentru funcționarea companiei. De la investiții se scad peste 115 milioane de lei, la care se adaugă alte 6.1 milioane de lei, bani ce vor fi scăzuți doar din bugetul STB. Printre investițiile de la care se taie bani vorbim de sistemul de informare călători în timp real pentru linia 41 și pentru liniile de tramvai de la Șoseaua Olteniței.

Străzi

Reîntorcându-ne la PMB, se vor tăia bani și de la străzi, mai exact 136.892.000 lei, de la obiective importante de investiție precum Penetrație Splai-Ciurel (-13 milioane de lei), reabilitare sistem rutier Șoseaua Pantelimon (-59.9 milioane de lei) sau Supralărgire Fabrica de Glucoza (-11.6 milioane de lei). Se introduce în schimb, un nou obiectiv de investiție în valoare de 1 milion de lei, denumit sistem acces controlat monitorizat pentru locuri staționare taxi în Centrul Istoric. În același timp, bugetul de investiții al Administrației Străzilor este diminuat cu 153.771.000 lei.

Concluzii – Rectificarea ”tăierilor”

Această rectificare pare a fi făcută doar pentru a tăia sume importante din buget alocate investiților și redistribuite către diverse stimulente, subvenții sau cheltuieli de funcționare. De altfel, așa cum vom vedea, situația la nivel de execuție a bugetului de dezvoltare este una oricum dezastruoasă, iar Primăria profită de propria incompetență pentru a tăia sumele de bani necheltuite și aloca către cheltuieli de funcționare.

Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale i se va diminua bugetul cu 47.814.000 lei, din care 41.671.000 lei de la cheltuieli de personal. Direcția Generala de Asistență Socială va avea și ea bugetul diminuat cu 41.508.000 lei din care 30 de milioane de la alte cheltuieli.  5 Teatre vor avea și ele bugetele diminuate cu un total de 4.853.000 lei în timp ce bugetul Administrației Cimitirelor va scădea cu 670.000 lei. Și la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor se va diminua bugetul cu 1 milion de lei, bani luați prin eliminarea obiectului de investiție denumit construcție sediu în Olteniței. La Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, se vor tăia 2 milioane de lei, bani luați de la consolidarea imobilelor de pe Calea Victoriei 31 și Strada Franceză 9. Bani vor fi alocați, în schimb, pentru achiziția a 50 de martori seismici.

Singura instituției ce va primi bani la această rectificare este CREART, ce se pare că va primi 464.000 lei, bani veniți ca urmare a unor donații sau sponsorizări, și care vor fi alocați pentru alte cheltuieli cu bunuri și servicii.

 

 

Execuția bugetară după primele trei trimestre

La nivel de venituri, situația este normală, cu un nivel de execuție de 63.7%. De altfel, având în vedere că mare parte dintre veniturile bugetului local sunt realizate ca urmare a subvențiilor primite de la bugetul de stat și cotelor din TVA, impozite, este practic imposibil să ai un nivel de execuție scăzut. Prin urmare, PMB a încasat 3.154.385.000 lei din cei 4.143.960.000 lei prognozați a fi încasați la finalul lui Septembrie. Cel mai probabil, vor ajunge să încaseze prevederea anuală de 5.772.901.000 lei estimați pentru 2018.

La cheltuieli, în schimb, situația este una mult mai gravă și demonstrează incompetența doamnei Firea și aparatului ei în a derula proiecte majore de investiție și a cheltui banul public cu folos. Vorbim de un nivel de 49.5% de cheltuire, dar doar 18.3% cheltuielile secțiunii de dezvoltare. Doar 326.3 milioane de lei au fost investiții în capitală din 1.7 miliarde de lei prevăzuți pentru primele 9 luni ale acestui an. De altfel, cheltuielile de dezvoltare totale prevăzute pentru 2018 sunt în valoare de 2.3 miliarde de lei, iar până la finalul anului mai sunt 2 luni. Practic, pentru a ajunge cu execuția la 100%, PMB ar  trebui să cheltuie restul de 1.973.700.000 lei, adică ar fi trebuit să investească începând cu 1 Octombrie, 657.900.000 lei pe lună. Acest fapt este imposibil de îndeplinit, având în vedere suma mare ce a rămas necheltuită, banii ce se acordă fără responsabilitate celor 22 de companii municipale sau deficitul bugetului local ce a ajuns deja la -822.166.440 lei.

Situația dezastruoasă se reflectă și mai bine dacă ne uităm la nivelul de execuție pe capitole bugetare, la dezvoltare. Doar 4.37% din bani au fost investiți la învățământ, adică 1.792.000 lei din totalul de 41.020.000 lei prevăzuți pentru primele trei trimestre. De departe cel mai slab procentaj este la energia termică, cu doar 651.000 lei investiți din totalul de 89.900.000 lei, adică doar 0,7%. Nici protecția mediului nu este discriminată de administrația PSD, din cei 251.877.000 lei prevăzuți, doar 17.661.000 lei fiind investiți, aproximativ 7%. Pentru a scoate și mai mult în evidență incompetența, la sfârșitul lui Iulie, suma de bani investită pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională era de 1.180.000 lei. De atunci și până acum nu s-a mai investit nimic, 0 lei, suma rămânând aceeași.

Dacă ne uităm și la execuția bugetului și așa mic din fonduri externe nerambursabile, din totalul de 1.870.000 lei prevăzuți pentru anul acesta, doar 174.000 lei s-au cheltuit, adică aproximativ 9.3%.

 

Uniunea Salvați România va vota împotriva rectificării bugetare și a execuției de pe ordinea de zi de Joi, 18 Octombrie și va face, ca și până acum, toate demersurile necesare pentru stoparea cheltuirii iresponsabile a banului public. Administrația PSD prin primarul Gabriela Firea, stabilește noi recorduri negative, blocând orice fel de investiție pentru București, acordând peste 500 milioane de euro companiilor municipale înființate de ea și peste 341 de milioane de euro pe subvenții pentru STB și RADET. Practic, 66,2% din totalul bugetului Capitalei merge către cele 22 de companii municipale și către subvențiile STB și RADET.