11 milioane de lei pentru imaginea Gabrielei Firea

USR București solicită suspendarea imediată și anularea a două din procedurile de achiziție publică ce se derulează în prezent la nivelul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Este vorba, pe de-o parte, despre contracte cu valoare totală de 9,2 milioane de lei pentru realizarea și difuzarea de materiale radio și TV și, pe de altă parte, despre un contract pentru organizarea a încă două concerte de Crăciun, în valoare de 1,6 milioane lei.

Solicităm acest lucru pentru că ambele achiziții au de fapt o singură miză, și anume să o ajute pe Gabriela Firea să-și facă imagine pe banii bucureștenilor” a declarat Roxana Wring, președinte USR București. ”Caietul de sarcini pentru achiziția serviciilor de realizare și difuzare materiale radio și TV este atât de vag încât este evident că singurul interes a fost să poată acoperi, fără să menționeze în clar, eventuale campanii de imagine pentru Gabriela Firea. Al doilea contract, cel pentru Concertul de la Palatul Patriarhiei este la fel de elocvent. Vor fi invitați aproximativ 800 de ”parteneri și colaboratori ai Primăriei”, ceea ce arată că avem de-a face tot cu o operațiune de PR personal pentru Gabriela Firea”, a adăugat Roxana Wring.

USR București a solicitat public conducerii AMPT să publice toate contractele încheiate în acest an sau aflate în derulare a căror valoare este mai mare de 100.000 lei. Un astfel de demers este necesar întrucât bugetul instituției, care a crescut de 4 ori în doar 6 ani (de la 31 de milioane de lei la 134 milioane în 2017), nu conține detalii suficiente pentru a putea vedea pe ce sunt cheltuiți banii. Aproximativ 70% din bugetul AMPT este alocat capitolului bugetar cheltuieli cu bunuri și servicii, adică mai mult chiar decât fondurile – și așa destul de mari – alocate realizării de monumente de for public.

USR București consideră că AMPT este o instituție ce trebuie desființată întrucât  această structură a fost gândită doar pentru drenarea banilor publici și pentru nimic altceva. Atribuțiile AMPT pot fi preluate la nivelul direcțiilor de cultură și, respectiv, de urbanism din cadrul Primăriei. ”Nu este nimic de salvat din ceea ce înseamnă AMPT în acest moment. Instituția aceasta trebuie desființată și totul trebuie regândit de la zero. În primul rând, trebuie ne ocupăm nu doar de statui, ci de clădirile de patrimoniu. În al doilea rând treuie să garantăm transparență și dialog și, în al treilea rând, trebuie să ne asigurăm că sunt gestionate prioritățile Bucureștiului și nu prioritățile Gabrielei Firea sau ale prietenilor ei”, a declarat Roxana Wring.