Dezvoltarea durabilă prin societăți comerciale pe acțiuni

Cât ne costă dezvoltarea durabilă?
Greu de spus, dar hai să vedem răspunsul consiliului de administrație păstorit de Speranța Clișeru:

Compania Municipală Dezvoltare Durabilă S.A., una dintre cele 20 societăți comerciale înființate la inițiativa Gabrielei Firea, ne va costa 750.815 euro doar anul acesta.
Pentru 2018, cheltuielile preconizate ajung la 5.000.000 euro, din care 3,9 milioane (80%) reprezinta salariile!

Cum stăm cu investițiile?
Pentru 2017, avem aproape 600.000 euro care vor achiziționa, printre altele: 6 autoturisme pentru 130.000 euro, 80 de sisteme desktop all-in-one si 50 de sisteme notebook, fiecare în jurul a 1.000 euro și 6 care depășesc 2.000 euro (e bine să fii director…), două plottere A0 (10.000 euro bucata) și 250.000 euro pentru “software specifice”.
Tot în ședința de joi, pe lânga aprobarea bugetului, CGMB va majora capitalul social al companiei cu 696.648 euro și îi va împrumuta 1.300.000 euro – salariile pentru 80 de angajați și chiria sediului pentru 6 luni. De unde va returna banii împrumutați, vă întrebați?
Ei bine, pentru anul 2018 se prevăd venituri substanțiale: aproximativ 4,8 milioane euro din activități de consultanță și proiectare și 1.245.000 euro din activități de management.
Inline image 1
Majoritatea veniturilor vor fi obținute de la PMB, deci tot din banii noștri.
Putem sta, totuși, liniștiți – 50% din profitul net se va întoarce către bugetul local. Nu e clar de ce doar jumătate, probabil se prevăd niște prime la orizont…
Modul de alocare bugetară al acestei companii demonstrează că scopul este înființarea de posturi călduțe și tocarea banului public, nu rezolvarea problemelor capitalei, cum susținea doamna primar. Vorbim de o companie ale căror cheltuieli sunt date în proporție de 80% de salarile personalului și un calcul rapid de arată un salariu mediu net de 1.500 euro.

În loc de închiere, înmulţiti toate aceste cifre, cu restul de companii înfiinţate, unde situația nu este cu mult diferită.
În unele cazuri, vorbim chiar de cifre mult mai mari. Spre exemplu, Compania Municipală Energetica S.A., va avea un capital majorat cu aproximativ 65 milioane euro! Oare ce se va întâmpla cu ELCEN?

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă București S.A. 
Proiect de hotărâre privind participarea Municipiului București, prin Consiliul General al Municipiului București la majorarea capitalului al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă București S.A. 
Proiect de hotărâre privind acordarea unui împrumut temporar de la bugetul Municipiului București către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A.