București, 13 octombrie – Deputata USR București Diana Buzoianu a organizat o masă rotundă la Camera Deputaților pe tema „Legea combaterii risipei alimentare aplicată în practică – succese și provocări”. Evenimentul a reunit reprezentanți din sectorul public, privat și ONG-uri pentru a discuta primele efecte ale Legii nr. 49/2024, adoptată în martie.
Legea aduce o serie de măsuri esențiale pentru combaterea risipei alimentare, printre care: obligația restaurantelor, cantinelor, magazinelor de a lua cel puțin două măsuri pentru a salva alimentele înainte să ajungă la groapa de gunoi (ex. donarea alimentelor, reducerea prețului, compost etc), simplificarea birocrației pentru a putea fi transferate alimentele și obligația autorităților de a adopta strategia privind reducerea risipei alimentare.
„Avem o nevoie socială foarte mare de a salva aceste alimente. Sunt mii de copii care se culcă în fiecare seară flămânzi, oameni fără adăpost sau pur și simplu familii cu venituri foarte mici, pentru care acest ajutor este neprețuit. Dar mai avem și o problemă de mediu uriașă care poate fi adresată: gropile de gunoi care nu mai fac față cantităților de deșeuri. Alimentele risipite ajung să ne polueze pe noi toți. Această lege a simplificat mult pașii necesari ca să poată fi transferate alimentele, iar confirmarea faptului că legea este bună vine din cantitățile de alimente donate care au crescut semnificativ în ultimele luni”, spune Diana Buzoianu, deputată USR, coinițiatoarea acestei legi.
Reprezentantul Băncii pentru Alimente București a explicat că rețeaua a colectat în 2023 circa 6.000 de tone de alimente, iar, odată cu adoptarea noii legi, explică Gabriel Sescu, acesta a observat o creștere semnificativă a cantităților de alimente donate, un fenomen care arată eficiența noilor prevederi. Și Simon Suitner, reprezentantul Asociației SOMARO (i.e. rețea de magazine sociale), a remarcat creșterea donațiilor alimentare din partea companiilor, pe contractele prevăzute de noua lege.
Dintre anunțurile autorităților publice reamintim că Primăria Municipiului București va deschide noua Bancă Municipală pentru Alimente din zona Lira la finalul acestui an, urmând să hrănească mii de bucureșteni, iar Ministerul Agriculturii a anunțat că platforma de raportare a risipei alimentare va fi finalizată până în iunie 2025.
Au fost prezentate și bune practici implementate în acest domeniu: IKEA România, prin Raluca Mocanu, Sustainability Leader, a prezentat un program de reducere a risipei alimentare din restaurantele din România la doar 1,14%, folosind inteligența artificială. Monica Grecu, de la editura virtuală NABU, a prezentat cărțile ilustrate educative despre risipă și poluare, dezvoltate cu sprijinul Kaufland, disponibile gratuit printr-o aplicație mobilă.
De asemenea, în condițiile în care circa 70% din restaurante au probleme cu risipa alimentară, reprezentantul HORA România, Radu Tănase, a vorbit despre ghidul lansat în 2022, care oferă soluții pentru restaurante în combaterea risipei, precum ajustarea porțiilor și gestionarea stocurilor. Noua lege obligă restaurantele să ofere clienților mâncarea la pachet, reducând astfel risipa.