București, 3 septembrie – Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar exproprierilor în vederea creării Parcului Natural Valea Saulei. Proiectul vizează transformarea unei suprafețe de peste 20 de hectare într-un spațiu verde dedicat naturii și comunității locale.
Parcul Natural Valea Saulei va deveni o oază de liniște și biodiversitate, valorificând un peisaj natural deja bogat în floră și faună. Cu o planificare adecvată și o investiție responsabilă, acest spațiu poate deveni un punct de atracție important pentru bucureșteni, protejând în același timp mediul înconjurător.
„De lipsa spațiilor verzi din București s-a vorbit mult în ultimii 20 de ani, dar s-a făcut puțin. Au existat petiții, proteste și declarații publice. Politicienii s-au pozat imediat în apărătorii spațiilor verzi, însă după vot la fel de repede și-au găsit scuze. Deși soluția e una singură și evidentă – administrația trebuie să răscumpere aceste terenuri și să le amenajăm ca spații verzi. Noi am demonstrat că se poate. Dacă următoarea garnitură de aleși va bloca acest demers, să știți că e pură demagogie. Vom urmări de aproape acest proiect, ca pe multe altele pe care le lăsăm pregătite în «greaua moștenire»”, spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.
Sectorul 2 al Capitalei se confruntă cu cel mai scăzut nivel de spațiu verde pe cap de locuitor, o situație determinată în mare parte de pierderile masive prin retrocedări ale terenurilor care, odată, făceau parte din domeniul public.
Primarul Radu Mihaiu a obținut pentru bucureșteni restituirea a 4 hectare de spațiu verde retrocedate și a reunit cel mai mare parc din Sectorul 2, Parcul Plumbuita.
În plus, a reușit recuperarea a 13.715 mp de spațiu verde pentru crearea Noului Parc Moroeni și a cinci grădini urbane pentru locuitorii Sectorului 2.
Strategia primarului Radu Mihaiu de extindere a spațiilor verzi beneficiază de un sprijin activ din partea comunității Sectorului 2, care s-a implicat în campania „Recuperăm Spațiul Verde” – https://recuperamspatiulverde.ro/. Această inițiativă face parte și din angajamentul asumat în fața Comisiei Europene, care a inclus Sectorul 2 în programul „Misiunea celor 100 de orașe neutre climatic și inteligente până în 2030.”