• 30 aprilie 2024

DUPĂ DOI ANI DE PROCES, PRIMARUL USR RADU MIHAIU REÎNTREGEȘTE PARCUL NAȚIONAL. A RECUPERAT PESTE 5.000 MP FOLOSIȚI ILEGAL DE ȘMECHERI PROTEJAȚI POLITIC!

DUPĂ DOI ANI DE PROCES, PRIMARUL USR RADU MIHAIU REÎNTREGEȘTE PARCUL NAȚIONAL. A RECUPERAT PESTE 5.000 MP FOLOSIȚI ILEGAL DE ȘMECHERI PROTEJAȚI POLITIC!

150 150 USR Bucuresti

Bucureşti, 30 aprilie – După doi ani de procese și refuzuri de a evacua terenuri din Parcul National, deținute de administrația locală a Sectorului 2 și exploatate ilegal de societăți private, primarul Radu Mihaiu intervine cu executorul judecătoresc.

„Este vorba despre mai multe terenuri de sport și spații verzi din Parcul Național, care aparțin de drept locuitorilor Sectorului 2. Au fost date în exploatare, încă din 2003, cu titlu gratuit, unor privați înșurubați politic, apropiați ai administrațiilor anterioare PSD. Și, evident, scoteau profit nestingheriți. Schema de căpușare a statului era mereu aceeași: din 5 în 5 ani, li se prelungea contractul fără niciun deranj. Același administrator făcea tranziția de la societate comercială la fundație non-profit și i se mai prelungea contractul cu încă 7 ani. Așa e, în Sectorul 2 fundația non-profit făcea profit cu proprietățile statului. Iar tupeul e și mai mare. Cu contracte expirate, cu sentințe definitive de evacuare date de Tribunal, acești speciali nu au vrut să renunțe la vaca de muls. Până la urmă, am mers cu executorul judecătoresc ca să-i evacuam”, explică primarul Radu Mihaiu.

 

În total, au fost recuperate peste 5.000 mp de terenuri de sport și spații verzi din Parcul Național. Într-o primă etapă, au fost recuperate terenurile de sport, aflate chiar în inima parcului – un teren de fotbal și unul de tenis. Un total de 2.500 de mp din parc, date în folosință gratuită în urmă cu 20 de ani. În 2019 li s-a prelungit contractul automat, fără nicio problemă, de vechea administrație PSD.

 

„Am dat jos lacătele, iar acum sunt deschise la liber publicului. Cum Parcul Național intră în acest an în proces de reabilitare și modernizare, includem și aceste terenuri recuperate în proiect. Terenul de fotbal va rămâne la fel, însă pe cel de tenis îl transformăm în teren de baschet pentru a oferi acces mai multor oameni la facilitați de practicare a sportului în aer liber. Mai ales că în zonă avem deja terenuri de tenis”, mai spune Radu Mihaiu.

 

După doi ani de procese, a mai fost recuperat încă un teren de tenis de 3.000 mp. Acesta a fost dat în folosință în 2003 pentru o perioadă de 5 ani, în schimbul unei chirii modice și cu obligația de a se executa o serie de lucrări de amenajare. În contract era clar stipulat că, la expirarea celor 5 ani, lucrările de investiții efectuate trec în proprietatea Consiliului Local Sector 2. Societatea comercială mai primește încă o prelungire a contractului – până în data de 1.05.2008. Pasul următor este o schemă clasică de căpușare a statului: societatea comercială încheie un contract de comodat cu o fundație non-profit, prin care transmite folosința gratuită a construcțiilor edificate. Atât societatea, cât și fundația aveau același administrator. Prin această schemă, administratorul societății comerciale, care plătea chirie administrației locale, dobândește dreptul de a utiliza terenul gratuit. De această dată, în 2011, Consiliul Local aprobă fundației declarate „fără scop lucrativ” dreptul de a folosi gratuit terenul timp de 7 ani (conform HCLS2 nr. 84/11.08.2011).

 

„Este încă o victorie pentru comunitatea Sectorului 2 și vom include și acest teren în proiectul de modernizare a Parcului Național. După doi ani de procese, am câștigat împotriva unor șmecheri speciali, care se declarau non-profit, în timp ce ei exploatau gratuit și ilegal proprietatea Sectorului 2 contra cost. Contractul fundației de caritate, cusut cu ață albă, a expirat din 2018. Dar acești șmecheri au continuat să-și încaseze profitul, în detrimentul administrației locale. Doi ani de procese cu două sentințe de evacuare – sentința nr.7939/20.06.2023, prin care Judecătoria Sectorului 2 a dispus evacuarea acestora, și apelul câștigat conform sentinței definitive a Tribunalului București – sentința nr. 1411/10.04.2024. Dar cum legea nu se aplică specialilor protejați politic, ne-am izbit de refuzul de a evacua, așa ca am recurs la executorul judecătoresc”, declară Radu Mihaiu.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]