• 22 aprilie 2024

LUCIAN JUDELE, VICEPRIMAR USR AL SECTORULUI 3: ,,ROBERT NEGOIȚĂ FURĂ CU „LEGEA” ÎN MÂNĂ 30 DE MILIOANE DE EURO DIN BANI PUBLICI”

București, 22 aprilie – Astăzi, primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiță, a decis să aloce 30 de milioane de euro din bugetul Primăriei pentru lucrări de modernizare infrastructură pietonală de pe domeniul public, servicii de întreținere și amenajare urbană, lucrări de întreținere și amenajare a curților aferente unităților de învățământ de stat aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 unei societăți aflate în insolvență începând din luna aprilie 2024. Este vorba despre societatea Smart City Invest S3, care, deși se află în pragul falimentului, continuă să primească contracte de la bugetul local. De asemenea, aceasta nu dispune nici de echipamente, nici de personal și cel mai probabil va subcontracta alte firme pentru realizarea lucrărilor.

„Sunt revoltat de cum se fură «legal» în Primăria Sectorului 3. PNL a fost cel care a votat scoaterea limitei de 100.000 de euro pentru atribuiri. În acest moment se merge direct, noi doar votăm atribuirea contractului, nu mai există niciun fel de acord, a fost eliminată în 2022 tocmai pentru a se direcționa banii mai ușor către firmele de casă. O să contestăm, la Prefectură și în contencios, aceste proiecte pentru a readuce pe calea legalității modul în care se atribuie banii. Nu putem să stăm și să ne uităm impasibili cum trec zeci de milioane de euro din buzunarele Primăriei în cele ale unor privați care așteaptă o subcontractare”, spune Lucian Judele, viceprimar USR și candidatul Dreapta Unită la Primăria Sectorului 3.

Aceasta nu este prima dată când firma menționată primește bani din fonduri publice. În martie anul trecut, societatea a fost propusă pentru un contract de 30 de milioane de lei prin schema de finanțare directă, fără organizarea unei licitații, pentru promovare instituțională. Deși proiectul nu a fost aprobat, tactica a funcționat în anii 2019 și 2020, când Smart City Invest a primit 10,6 milioane de lei pentru același scop.

Echipa de consilieri USR a solicitat explicații cu privire la aceste atribuiri, însă fără a primi răspuns. Niciun reprezentant al societății Smart City Invest S3, beneficiară a acestor contracte, nu a fost prezent la ședința Consiliului Local. De asemenea, nici consilierii PNL și PSD nu au putut oferi explicații și au votat „la ordin”, conform indicațiilor primite.

Mai mult, unul dintre contracte în valoare de 50 de milioane de lei dublează servicii pe care Direcția de Salubritate a Primăriei deja le prestează, și anume de servicii de curățenie, inclusiv partea de instalații de apă.

USR Sector 3 subliniază că acest mod de operare este identic cu cel folosit de Robert Negoiță și de fostul city manager, Marius Daniel Ciobîcă. Jurnaliștii au arătat cum o societate cu răspundere limitată s-a îmbogățit peste noapte din contracte cu Primăria, societate controlată de familia city managerului Marius Daniel Ciobîcă. Acesta a devenit proprietarul unei clădiri de birouri cu 12 etaje, blocul Belvedere. Modul în care se cheltuie banul public în primăria lui Robert Negoiță este o bătaie de joc adusă plătitorilor de taxe și impozite.