• 29 februarie 2024

PRIMARUL USR RADU MIHAIU FACE PRIMII PAȘI PENTRU SALVAREA MORII LUI ASSAN ȘI RECONVERSIA ACESTEA ÎNTR-UN CAMPUS EDUCAȚIONAL DE ARTĂ TEATRALĂ ȘI CINEMATOGRAFICĂ

Bucureşti, 29 februarie – Moara lui Assan din Sectorul 2 ar putea deveni un campus educațional de artă teatrală și cinematografică. La inițiativa Primarului USR Radu Mihaiu, Consiliul Local al Sectorului 2 a votat pentru demararea unui proiect vital cu impact asupra întregului București: organizarea unui concurs internațional de soluții pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind procesul de expropriere a Morii lui Assan. Primul pas este solicitarea acordului Consiliului General al Municipiului București pentru demararea acestui proiect.

„Nu avem de-a face cu o inițiativă scoasă din pălărie acum. Lucrăm la acest proiect de 1 an de zile. Pe de o parte, ne-am confruntat inclusiv cu provocarea de a depista proprietarii monumentului istoric. Pe de altă parte, nu am vrut să supunem la vot până nu am găsit o funcționalitate utilă pentru Sectorul 2 și București. Parcela de 4 hectare nu are deschidere la bulevard, ceea ce limitează semnificativ funcțiunile. Iar scopul nu a fost niciodată să restaurăm monumentului istoric ca mai apoi să-l ținem de bibelou. Scopul a fost salvarea, dar și refuncționalizarea Morii lui Assan, în așa fel încât bucureștenii să se bucure cu adevărat de această importantă piesă de patrimoniu. Soluția unui campus educațional este una care poate aduce o transformare profundă a zonei, oferind în același timp o funcțiune absolut necesară pentru industria în creștere a artei teatrale și cinematografice”, declară Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2.

Moara lui Assan datează din secolul XIX, fiind construită în stil neoclasic francez. Vorbim de prima moară cu aburi din România, ce marchează debutul industrializării romanești. Drept urmare, este clasată ca monument istoric, înscrisă de Ministerul Culturii și Cultelor în Lista Monumentelor Istorice.

„De prea mulți ani, doar vorbim „prețios” despre un simbol istoric și identitar al orașului nostru, știind foarte bine intenția proprietarilor de a construi blocuri. Nu-i de mirare că PSD s-a opus ieri proiectului de salvare a Morii Assan. De prea mulți ani, doar privim pasivi cum e transformat într-un focar de gunoaie, bântuit de câini vagabonzi. Doar asistăm cum se ruinează sub ochii noștri, cu părți distruse de incendii, cu structura de rezistență furată bucată cu bucată, ceea ce a și condus la prăbușirea acoperișului. Acum avem un plan concret, ce nu se reduce doar la conservarea monumentului, ci la transformarea lui într-un proiect de care bucureștenii să fie mândri. Un campus educațional, cu o utilitate de necontestat, ce revigorează identitatea istorică a zonei Obor, fără a o aglomera și fără a încărca traficul”, declară Radu Mihaiu, Primarul USR al Sectorului 2.

În prezent, terenul și construcțiile sunt proprietăți private, dezmembrate anterior anului 1991 în 2 imobile cu adrese distincte: imobilul de la adresa str. Irimicului nr. 24, cunoscut sub numele de „Fabrica de Pâine – Grâul” (are categoria de folosință „întreprinderi industriale” și proprietar privat) și imobilul din str. Halmeu nr. 25, cunoscută sub numele de „Fabrica de Ulei”( are categoria de folosință „întreprinderi industriale”, o suprafață de 22.153 mp. Are alt proprietar persoană privată. Construcția de pe teren e înscrisă în cartea funciară cu 3 niveluri, o suprafață construită de 1.312 mp și funcțiunea de „hală”).