• 10 noiembrie 2023

USR SECTOR 2 LANSEAZĂ CAMPANIA ,,RECUPERĂM SPAŢIUL VERDE” DIN SECTORUL 2

USR SECTOR 2 LANSEAZĂ CAMPANIA ,,RECUPERĂM SPAŢIUL VERDE” DIN SECTORUL 2

150 150 USR Bucuresti

Bucureşti,10 noiembrie – Uniunea Salvați România lansează campania „Recuperăm Spațiul Verde” în Sectorul 2 – o campanie amplă de strângere de semnături pentru susținerea proiectelor de extindere a spațiului verde din sector, inițiate de Primăria Sectorului 2. Este vorba despre Parcul Circului, Parcul Verdi, Parcul Sfântul Pantelimon, Parcul Valea Saulei, Parcul Moroeni, în total peste 30 de hectare de parcuri noi.

Bucureștiul a pierdut prin exproprieri aproximativ 500 de hectare de spațiu verde, iar Sectorul 2 a fost cel mai afectat. Drept urmare, are astăzi cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor: 12.43 mp comparativ cu 26mp cât impune legea. Totul în contextul în care rețelele de monitorizare a calității aerului măsoară depășiri de peste 20 de ori mai mari pentru PM-uri.

„Bucureștiul, inclusiv Sectorul 2, este sufocat de construcții, noxe și mașini. Avem nevoie de un oraș respirabil, cu oaze de natură în fiecare cartier, cât mai aproape de casă. Tocmai de aceea, politica de extindere a spațiilor verzi nu se rezumă doar la parcurile deja existente. Vrem să creăm două parcuri noi, mai ales că Sectorul 2 are mult potențial neexploatat. Am identificat 5 terenuri private, abandonate, pe care vrem să le transformăm într-un parc natural unicat, de peste de 20 hectare, situat pe Valea Saulei. Apoi, vrem să expropriem 10.234 mp, pe care să-i transformăm într-un parc multifuncțional – Parcul Moroeni, un parc pentru toate generațiile de care să se bucure oamenii din cartierele Creangă și Andronache. În plus, lucrăm deja la studiile necesare exproprierii unor terenuri private, pe care să le redăm comunității sub formă de cinci grădini urbane, cu spații de relaxare și locuri de joacă”, declară Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Ca toate aceste proiecte să devina realitate, este nevoie de consens politic – de votul favorabil a ⅔ dintre consilierii locali și cei generali. În ambele consilii, PSD se opune acestor achiziții. Recent au fost picate la vot în Consiliul General proiecte prin care Sectorul 2 cere acordul pentru exproprierea a două terenuri – unul din Doamna Ghica 1B menit să extindă parcul existent și unul din Mihai Bravu 125 A destinat extinderii spațiului de relaxare aflat în proximitate. Tocmai de aceea, campania „Recuperăm Spațiul Verde” are și componenta civică de strângere de semnături pentru susținerea acestor proiecte.

„Ceea ce am reușit cu exproprierea a peste 4 hectare de spațiu verde ce reîntregesc Parcul Plumbuita, vrem să multiplicăm pe mai departe. Vrem să expropriem și să achiziționam 14 terenuri private, în prezent abandonate, pline de buruieni și transformate în depozite de gunoaie și să le redăm comunității sub formă de parcuri, locuri de joacă și grădini urbane aproape de casă. O direcție prioritară este să reîntregim și să extindem marile parcuri. Parcul Circului să-și recâștige Menajeria Circului de stat, pierdută prin retrocedare, pe care să o transformăm într-un hectar de gradină urbană. În mandatul trecut, Firea s-a bătut cu cărămida-n piept că recuperează Parcul Verdi de la samsari și rechini imobiliari. A făcut-o parțial, la un preț de 10 ori mai scump. Vrem să reîntregim Parcul Verdi cu adevărat: să expropriem terenul de 12.000 mp aflat chiar în mijlocul acestuia. Apoi, lucrăm la documentația pentru extinderea Parcului Sfântul Pantelimon cu 2.500 mp de spațiu verde”, declară primarul USR, Radu Mihaiu.

Bucureștenii pot să susțină cu o semnătură aceste proiecte benefice pentru Sectorul 2 și Capitală. O pot face online la: www.recuperamspatiulverde.ro sau la corturile amplasate în sector.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]