• 29 octombrie 2023

CONSERVAREA SPAŢIILOR VERZI, O PRIORITATE PENTRU USR BUCUREŞTI: PE AGENDA ŞEDINŢEI CGMB

Bucureşti, 29 octombrie – „Protecția spațiilor verzi în Municipiul București” se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de marți, 31 octombrie.

Proiectul propune creșterea amenzilor pentru cei care aruncă gunoi pe spațiul verde, devastează florile, mobilierul urban, sistemele de irigații, dar și distrugerea arborilor în cadrul lucrărilor edilitare și betonarea alveolelor.

Astfel, se impune o amendă de la 4.000 la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei pentru persoanele juridice pentru diverse acțiuni precum decojirea arborilor, tăieri neautorizate sau alte intervenții distructive asupra vegetației și spațiilor verzi. În același timp, sancțiuni mai mici, cuprinse între 200 și 500 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 la 4.000 lei pentru persoanele juridice, sunt impuse pentru fapte precum ruperea și deteriorarea florilor, respectiv recoltarea de fructe și plante medicinale din spațiile verzi.

Initiativa Anei Ciceală, consilier general USR, vine într-un moment în care Bucureștiul a suferit pierderi semnificative în ultimii doi ani, când zeci de hectare de spații verzi au fost afectate de tăieri ilegale realizate de dezvoltatorii imobiliari. Unul dintre factorii majori ai acestei situații a fost sancțiunea extrem de redusă, între 50 și 100 de lei pentru persoanele fizice, care, în cazul plății în 15 zile, scădea la doar 25 de lei pentru fiecare copac tăiat.

În plus, trebuie amintit că până în 2020 această acțiune era considerată o infracțiune, însă această prevedere a fost eliminată din lege, generând haos și perpetuând această practică.

,,Am propus încă de anul trecut modificări urgente în normele locale de protecție a spațiilor verzi, având în vedere impactul negativ generat de defrișările masive a sute de arbori pe proprietăți private, fără obținerea avizului prealabil de defrișare de la Direcția de Mediu. Dar este vorba și de incedierile repetate ale parcului IOR, de otrăviri intenționate ale arborilor, toate fără făptaș dacă întrebi Poliția Română. Aceste acțiuni au condus la dispariția pe termen lung a zeci de hectare de spațiu verde,” declară Ana Ciceală, consilier general USR.