• 29 iunie 2023

USR DESCHIDE UŞA TRANSPARENŢEI: CETĂŢENII POT VERIFICA ONLINE CHELTUIELILE BUGETULUI CAPITALEI

USR DESCHIDE UŞA TRANSPARENŢEI: CETĂŢENII POT VERIFICA ONLINE CHELTUIELILE BUGETULUI CAPITALEI

150 150 USR Bucuresti

Propunerea USR, ’’Open Budget’’, votată de către Consiliul Municipal al PMB, prevede publicarea online a cheltuielilor bugetului Municipiului București, astfel încât cetățenii să poată vizualiza și analiza modul în care se utilizează banii publici. Această inițiativă se înscrie în eforturile USR de a promova transparența în administrația publică locală.

Inițiatorii proiectului sunt consilierii municipali USR, Luminița Șerban și Valentin Necula. Proiectul propune ca Primăria Capitalei să utilizeze o platformă informatizată vizuală, bazată pe grafice, diagrame și alte soluții vizuale, în care să fie incluse și specificații tehnice, pentru a permite utilizarea facilă a platformei inclusiv de către persoanele cu dizabilități.

Luminiţa Şerban, consilier general USR:
,,Prin adoptarea acestei hotărâri Primăria Bucureşti se va alătura primăriilor marilor oraşe europene: Londra, Madrid, Barcelona, care facilitează accesul cetăţenilor şi tuturor entităţilor interesate la informaţii legate de budget, venituri, cheltuieli, investiţii, într-un format prietenos şi facil, pe înţelesul tuturor. Este firesc ca în anul 2023 să facem un pas spre digitalizare. Suntem bucuroşi că un obiectiv propus de USR în campania electorală, transparentizarea cheltuielilor oraşului nostru, va deveni curând realitate.”

Platforma va fi accesibilă direct de pe prima pagină a site-ului web al Primăriei Capitalei și va oferi informații cuprinzătoare despre buget, inclusiv date despre investițiile majore și stadiul de implementare al acestora.

În plus, inițiatorii proiectului susțin că țările care și-au deschis bugetele au înregistrat un deficit bugetar mai mic, costuri de împrumut reduse, bugete mai credibile și instituții democratice mai puternice. Aceste argumente sunt susținute și de studii precum Open Budget Survey, un instrument de cercetare independent, comparativ și bazat pe date obiective, care evaluează modul în care autoritățile cheltuie banii publici și care include și evaluarea performanței României în acest sens.

Valentin Necula, consilier general USR:
,,Prin aprobarea acestui proiect facem un progres major în transparentizarea și digitalizarea administrației publice. Îmi doresc ca primăria să prezinte, într-un mod prietenos cetățenilor, felul în care cheltuie banul public. Acest lucru va ajuta oamenii să se implice, să contribuie cu propuneri, pentru ca bugetul municipalității să fie mai aproape de nevoile reale ale locuitorilor.”

USR Bucureşti își exprimă încrederea că implementarea unei platforme informatice vizuale pentru publicarea bugetului Municipiului București, va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește transparența și participarea cetățenilor în procesul decizional și va contribui la creșterea încrederii în instituțiile Capitalei.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]