• 23 mai 2023

PLÂNGERE PENALĂ PENTRU DISTRUGERILE DIN IOR

Reprezentanții USR din administrația publică locală au depus o plângere penală pentru distrugere, poluare intenționată și furt de material lemnos pe terenul retrocedat din Parcul IOR. Mai exact, plângerea penală se referă la faptul că pe terenul retrocedat din Parcul IOR, care are o suprafață de peste 10 mii mp, este un dezastru ecologic. Aşadar, atragem atenția autorităților competente cu privire la aceste infracțiuni și solicităm o investigație adecvată. Conform datelor publice aprox. 5.000 de arbori ajunși la maturitate au fost uscati prin poluarea cu o substanță necunoscută, incendiati și ulterior tăiați și transportați la o destinație necunoscută.

,,Având în vedere funcțiile pe care le deținem în administrația publică locală, respectiv calitatea de viceprimar al Municipiului București, viceprimar al sectorului 3 București, consilieri în Consiliul General al Municipiului București și consilieri locali în cadrul Consiliului Local Sector 3, suntem direct interesați de protejarea intereselor locuitorilor care ne-au ales și de protejarea mediului înconjurător. De asemenea, ca cetățeni ai Municipiului București, ne preocupă protejarea mediului înconjurător în care trăim noi și familiile noastre. Prin urmare, suntem afectați direct de faptele pe care solicităm autorităților să le cerceteze, având în vedere dreptul oricărei persoane de a se adresa autorităților în caz de probleme de mediu, conform prevederilor art. 5 din OUG nr. 195/2005.’’

Subliniem că, începând cu anul 2020, terenul a fost supus unor acte repetate de distrugere, cum ar fi incendierea, perforarea trunchiurilor, otrăvirea și defrișarea, toate acestea fără a avea aviz de la Direcția de Mediu a Municipiului București. Incendiile au avut loc în repetate rânduri, unele dintre ele necesitând intervenția pompierilor cu multiple autospeciale pentru stingere.

Defrişările au continuat, fără a fi deranjaţi de autorităţi cum ar fi Garda de Mediu sau Primăria Sectorului 3, aplicându-se doar câteva amenzi care nu au fost de natură să sisteze distrugerea vegetaţiei.
Mai mult, începând cu luna aprilie a acestui an, pe imobil au apărut amenajări de agrement (tobogane gonflabile, trambuline etc.), fără a deține autorizație de construire. Potrivit Registrului spațiilor verzi al Municipiului București, imobilul este încă înregistrat ca spațiu verde (”Categorie: Parc, Parc Sportiv, Parc Expozitional”), registru în care se înregistrează spațiile verzi, indiferent de regimul lor de proprietate, conform Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităţilor.

USR solicită analizarea faptelor sesizate, inclusiv prin analize chimice de laborator pentru identificare substanţelor utilizate pentru atacarea arborilor plantati dar şi identificarea faptuitorilor pentru toate faptele sesizate.

Semnatarii plângerii penale sunt: viceprimarul Municipiului București, Horia Tomescu, viceprimarul Sectorului 3 din București, Lucian Judele, precum şi consilierii din Consiliul General al Municipiului București, Ana-Maria Ciceală, Anamaria Gram, Nicorel Nicorescu, Valentin Necula şi respectiv consilierii locali din cadrul Consiliului Local Sector 3, Eugen Matei şi Mihaela Văcaru.