USR București propune 15 măsuri la nivel local în contextul Covid-19

Responsabilitatea pentru susținerea celor afectați de efectele pandemiei revine nu doar Guvernului ci și autorităților publice locale. În acest context, consilierii municipali și locali USR București propun un set de 15 măsuri care ar putea fi aplicate la nivelul municipalității și al sectoarelor Capitalei. Propunerile au fost discutate cu cetățenii și cu reprezentanții mediului de afaceri și reprezintă o invitație nu doar la dezbatere cât mai ales la acțiune adresată tuturor decidenților și tuturor partidelor politice.

”USR a venit mereu cu soluții și la nivel parlamentar și la nivel local. Cele 15 măsuri pe care le propunem astăzi țintesc două obiective majore: protejarea populației, în special a persoanelor vulnerabile și protejarea locurilor de muncă și a economiei locale. Avem în vedere nu doar ce se întâmplă acum, ci mai ales ce se va întâmpla după ce vom depăși vârful pandemiei. Este extrem de important pentru București să aibă șansa unui restart rapid, atât social cât și economic. Iar acest restart trebuie pregătit încă de pe acum” a declarat Claudiu Năsui, președinte USR București.

Pachetul de 15 măsuri propuse de USR București cuprinde:

  1. Achitarea obligațiilor de plată pe care le are administrația locală, cât mai rapid posibil, acolo unde nu există litigii cu Primăria sau Consiliul Local. Măsura vizează în special susținerea firmelor micro și a IMM-urile care riscă să intre în faliment din cauza lipsei de lichidități, pe fondul crizei. Acest gest de solidaritate va însemna păstrarea în viață a unui număr semnificativ de contribuabili persoane juridice și menținerea a numeroase locuri de muncă pentru bucureșteni.
  1. Sistarea tuturor achizițiilor pentru acele lucrări și servicii care sunt suspendate pe perioada crizei, înghețarea sumelor prevăzute în bugete pentru acestea și la nevoie, redirecționarea fondurilor pentru lupta împotriva COVID-19 și pentru cheltuielile de funcționare curentă a Administrației locale, prin rectificări bugetare. Ar putea fi anulate servicii cum sunt tipărirea Monitorului Primăriei (și mutarea online), achiziția de borduri și panseluțe de la Sectorul 2, cheltuielile cu patinoarul de la Sectorul 3 (15 milioane de lei), îngrijirea spațiilor verzi la Sectorul 4, achiziția de pachete cu produse de igienă la Sectorul 5 (500.000 de euro). În condițiile în care Primăria Capitalei și-a supraestimat veniturile cu aproximativ 700 de milioane de lei, o recalibrare a cheltuielilor în actualul context este absolut necesară. Deja consilierii municipali USR au depus un proiect de Hotărâre pentru alocarea bugetară responsabilă. Astfel, dacă proiectul va fi adoptat, Primăria și toate instituțiile din subordine își vor reevalua de urgență prioritățile, proiectele și activitățile. Vor fi anulate toate acele cheltuieli care nu sunt esențiale, astfel încât să se elibereze spațiu bugetar pentru lupta împotriva noului coronavirus. Municipalitatea ar trebui să facă o rectificare bugetară în cel mai scurt timp pentru a aloca fonduri suplimentare către spitalele din București.
  1. Prioritizarea achizițiilor sustenabile care sprijină economia locală, națională și europeană. Primăria Sectorului 1 a achiziționat tablete din China, în condițiile în care ar fi putut fi achiziționate de la un producător român sau european. Astfel de achiziții nu trebuie acceptate. Trebuie ca banii să fie orientați către produse cu sigla ”Made in RO/UE” (cel puțin 70% din valoarea acestora să fie produsă în România / Uniunea Europeană).
  1. Scutirea condiționată de la plata impozitului pe imobil pe o perioadă de 1 an pentru proprietarii de spații închiriate către firme din domeniul HORECA, servicii de îngrijire personală sau alte activități închise sau afectate de criza COVID-19. Condiția pentru acordarea acestei scutiri este ca acei proprietari să facă dovada reducerii chiriei lunare (prin act adițional) cu 50% pentru cel puțin 3 luni. Luna de referință să fie considerată luna februarie 2020. O astfel de măsură încurajează solidaritatea nu doar între autoritățile publice și contribuabili, ci și între operatorii privați.
  1. Reducerea cu 50% timp de 1 an a taxei pentru Autorizația de funcționare pentru persoanele juridice din domeniul HORECA, servicii de îngrijire personală sau alte servicii afectate de criza COVID-19. Această reducere ar putea fi acordată în baza unei declarații pe proprie răspundere din partea administratorului societății.
  1. Scutirea de la plata chiriei în piețele agro-alimentare pe o perioadă de 3 luni. Un astfel de sprijin ar fi util pentru producătorii autohtoni și ar ajuta la revenirea de după pandemie.
  1. Dotarea comercianților din piețele agro-alimentare cu echipamente de protecție împotriva COVID-19 și aplicarea măsurilor de dezinfecție periodică a spațiilor aferente. Dotarea celor care lucrează în direcțiile Primăriei/servicii/instituții (funcționari în contact cu publicul, politie locală, salubrizare) cu echipamente de protecție împotriva COVID-19 și măsuri de dezinfecție periodică a spațiilor aferente.
  1. Actualizarea bazei de date cuprinzând datele de contact ale persoanelor vulnerabile și adoptarea unor măsuri de monitorizare socială periodică pentru acele persoane fără sprijin din partea familiei sau a apropiaților. Consilierii USR au depus deja un proiect de Hotărâre de consiliu pentru susținerea persoanelor în vârstă. Potrivit acestuia, direcțiile de asistență socială din București trebuie să deschidă un call-center și să întocmească o situație a celor care au nevoie de ajutor. Pentru bătrânii cu pensia sub 704 lei, municipalitatea ar trebui să asigure lunar un pachet alimentar gratuit. Cei care au o pensie peste acest nivel vor plăti prețul din magazin al alimentelor, dar vor beneficia de transportul asigurat de autoritatea locală. Același lucru este valabil și pentru medicamente. Scopul este ca bătrânii să nu fie nevoiți să iasă din casă pentru a-și procura alimente și medicamente.
  1. Măsuri de protecție socială în contextul COVID-19, în sensul acordării de sprijin sub formă de pachete alimentare / vouchere pentru alimente / masă caldă pentru persoanele vârstnice, vulnerabile și fără sprijin.
  1. Cantinele sociale finanțate sau sprijinite de autoritățile locale trebuie să aibă asigurate resursele necesare desfășurării activității, doar pentru prepararea și livrarea hranei la domiciliul beneficiarilor. În această perioadă trebuie asigurată livrarea pentru a evita riscul îmbolnăvirilor.
  1. Alegerea transparentă a membrilor din Consiliulul Local care fac parte din Celula de Criză stabilită la nivel de Primărie. Este important ca în această structură să fie și consilieri locali, chiar și cu statut de simplu observator. Pandemia nu trebuie să fie pretext pentru măsuri discreționare.
  1. Stoparea contractării de împrumuturi a căror necesitate nu este justificată. Cu excepția celor menite să combată criza COVID 19, împrumuturile nu sunt necesare în această perioadă în care ritmul activității este redus și perspectivele revenirii la normal nu sunt deloc clare.
  1. Coordonarea între autoritățile locale și Guvern pentru accesarea fondurilor europene puse la dispoziție de UE pentru criza Covid19.
  1. Sprijin pentru medicii aflați în prima linie de apărare în fața Covid19. Consilierii municipali USR au depus un proiect de Hotărâre pentru acordarea de locuințe de serviciu pentru mediciExperiențele celor din Italia și din Spania arată că medicii sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi. Pentru a-i sprijini, municipalitatea poate și trebuie să identifice spații care să fie puse la dispoziția personalului din spitale, ca locuințe de serviciu, pe durata epidemiei. De asemenea, municipalitatea trebuie să-i ajute pe medicii care au copii și care nu au cu cine să-i lase. Scopul acestui proiect este ca toți cei aflați în linia întâi să fie protejați și să aibă încrederea că familiile lor sunt în siguranță.
  1. Sprijin administrativ pentru spitalele publice și raportare zilnică de date statistice relevanteConsilierii municipali USR au depus un proiect de Hotărâre pentru acordarea de sprijin administrativ de către cei 400 de inspectori și referenți ai Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București angajați suplimentar în anul 2018. Aceste angajări s-au făcut acum doi ani pentru a oferi sprijin birocratic spitalelor însă acest sprijin nu s-a concretizat până acum. Cadrele medicale trebuie să se concentreze total în această perioadă pe actul medical. De asemenea, pentru a putea lua decizii de politică publică în viitorul an, de închidere temporară mai strictă sau mai laxă în funcție de posibilele valuri de epidemie, avem nevoie de raportări zilnice pentru o serie de indicatori, care să fie actualizați zilnic.

USR București invită cetățenii și partidele politice să îmbogățească acest pachet de măsuri cu noi propuneri, astfel încât, în cel mai scurt timp, autoritățile locale să treacă la acțiune. Primăria Capitalei și Primăriile de sector trebuie să se implice cu maximă responsabilitate în combaterea efectelor pandemiei. De ceea ce vor face în aceste săptămâni depinde nu doar sănătatea bucureștenilor, ci și țesutului economic și social bucureștean.