• 15 martie 2020

USR București și PLUS București cer Guvernului numirea de urgență a unui prefect al Capitalei

USR București și PLUS București cer Guvernului numirea de urgență a unui prefect al Capitalei

150 150 USR Bucuresti

USR București și PLUS București cer Guvernului numirea de urgență a unui prefect al Capitalei. Funcția este vacantă de trei luni

Conducerile USR și PLUS București atrag atenția că municipiul București funcționează în plină criză cauzată de coronavirus fără a avea un prefect în funcție. Situația este cu atât mai gravă cu cât președintele a anunțat instituirea stării de urgență, iar instituția prefectului are un rol extrem de important în coordonarea și luarea de decizii cruciale în această perioadă.

„Bucureștiul are nevoie de o structură clara de luare a deciziilor în această perioadă de stare de urgență. Ne trebuie urgent un prefect pentru a ne asigura că măsurile guvernamentale vor fi implementate cu seriozitate și la nivelul Capitalei”, a declarat Claudiu Năsui, președinte al filialei USR București.

La rândul său, Vlad Voiculescu, președintele PLUS București, atrage atenția că nu este momentul pentru jocuri de putere în vreun partid.
„Capitala nu are prefect de trei luni. Nu este momentul pentru jocuri de putere în vreun partid. Avem nevoie urgentă de profesioniști responsabili – în special aici, în București, într-o structură cu responsabilități mult crescute începând de luni, așa cum este instituția Prefectului“, a subliniat fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Astfel, ca urmare a stării de fapt prezentate, conducerile PLUS București și USR București transmit următoarea cerere urgentă Guvernului României, condus de domnul Ludovic Orban:

În atenția Guvernului României,

PLUS București și USR București solicită Guvernului, în contextul anunțului făcut de președintele României privind decretarea stării de urgență la începutul săptămânii viitoare, să reanalizeze situația funcției de prefect al municipiului București, vacante în prezent, și să găsească urgent soluția pentru ocuparea acestei funcții, în condițiile legii, de către un înalt funcționar public care să aibă și pregătirea și capacitatea profesională pentru a exercita atribuțiile de prefect al Capitalei.
Depășirea urgentă a stării de interimat este necesară având în vedere următoarele:

1. Dispozițiile art. 251 din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ care stabilește că numirea și eliberarea din funcție a prefecților se face prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului care coordonează instituția prefectului

2. Decretarea stării de urgență de către președintele României,

3. Prevederile art. 1 din cadrul Dispoziției nr. 531/14.03.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecției cu coronavirusul COVID-19 („Dispoziția“) care stabilește că toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și celelalte autorități locale vor acționa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu coronavirus, în mod integrat, sub coordonarea prefectului, care va asigura aplicarea unitară a dispozițiilor autorităților publice centrale cu rol principal și de coordonare,

4. Prevederile art. 4(1) din cadrul Dispoziției nr. 531/14.03.2020 care stabilește că la nivelul instituțiilor prefectului se va analiza situația persoanelor aflate în carantină pe teritoriul județului și care își au domiciliul în alt județ, în vederea stabilirii modalităților de rezolvare a cazurilor punctuale în sensul transferării în județul de domiciliu.

În concluzie, USR București și PLUS București și filialele de sector ale celor două partide solicită numirea, în regim de urgență, a unui prefect pentru municipiul București care să asigure și să îndeplinească sarcinile mai sus prezentate.

Claudiu Năsui, USR București
Vlad Voiculescu, PLUS București

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]