• 2 octombrie 2019

Companiile municipale ajung iar la Tribunal

Companiile municipale ajung iar la Tribunal

150 150 USR Bucuresti

USR București a depus la Tribunalul  București acțiunea de anulare a hotărârilor de confirmare a înființării companiilor municipale, incluzând excepții de neconstituționalitate în parte și în tot pe Codul Administrativ. Urmare a acestei acțiuni a fost deschis dosarul cu nr. 28997/3/2019.

Reamintim că USR București a depus încă din 12 august plângerea prealabilă pe acest subiect, după ce, la finalul lunii iulie, majoritatea PSD, ALDE și PMP a votat hotărârile de confirmare a înființării companiilor municipale. Profitând de noile prevederi ale Codului Administrativ, Gabriela Firea a supus la vot proiecte de hotărâre de Consiliu al căror singur scop a fost acela de a legaliza retroactiv companiile și de a șterge astfel culpa ilegalităților comise.

Companiile municipale au fost înființate în primii ani de mandat ai Gabrielei Firea și, potrivit deciziei Curții de Apel București, au fost înființate cu încălcarea legii. Decizia instanței a fost dată într-un dosar deschis, inițiat și câștigat definitiv de USR. Deși ar fi trebuit să desființeze companiile, Gabriela Firea a ignorat decizia judecătorească și, mai mult, a dat companiilor sume de bani considerabile din bugetul Capitalei, fie ca majorări de capital, fie sub formă de împrumut. Primarul Capitalei a mizat pe adoptarea în Parlament a noului Cod Administrativ și s-a prevalat de una din prevederile acestuia, potrivit căreia înființarea de companii poate fi decisă cu majoritate simplă, de 50% plus 1, și nu cu majoritate de două treimi, așa cum era înainte.

Problema companiilor nu este legată doar de modul în care a fost votată înființarea lor. Așa cum reiese foarte clar din motivarea deciziei Curții de Apel București, o altă problemă este și participarea SC CICLOP SERVICE SA în acționariatul companiilor. Judecătorii au considerat că este o asociere mincinoasă, de fațadă, nu una reală. Practic, Municipalitatea s-a asociat cu ea însăși pentru înființarea societăților, ceea ce este ilegal.

Am depus aproximativ 9.000 de pagini de documentație care arată un singur lucru: companiile Gabrielei Firea au fost înființate cu încălcarea legii și ele nu pot fi legalizate retroactiv. Nu se poate confirma un act ilegal, chiar dacă legea se schimbă între timp. Singura soluție firească în cazul companiilor este să fie desființate, iar banii dați acestora să fie recuperați de la cei vinovați. Companiile sunt o invenție nefericită pentru București, sunt structuri falimentare al căror singur rol este să căpușeze banul public și să ofere posturi bine plătite clientelei PSD. Gabriela Firea trebuie să răspundă politic pentru acest faliment managerial și edilitar și trebuie să vină cu bani de-acasă pentru a acoperi pierderile făcute de companiile înființate ilegal” a declarat Ana Ciceală, consilier municipal USR.

De la momentul înființării și până în prezent, municipiul București a alocat 2.774.769.600 lei (aproximativ 600 de milioane de euro) din bugetul local pentru finanțarea companiilor municipale, prin împrumuturi și majorări de capital. Această sumă echivalează cu aproximativ 40% din bugetul municipiului București pe anul 2019. Comisia Europeană a fost sesizată cu privire la delegările de gestiune a serviciilor publice, la împrumuturile și la majorările de capital pe care Consiliul General le-a aprobat în favoarea acestor societati.

Toate sumele pentru constituirea patrimoniului companiilor, pentru angajarea personalului sau pentru dotarea și funcționarea acestora au fost suportate din bani publici, prin alocarea de fonduri din bugetul municipalitatii, sub formă de majorări de capital, împrumuturi și contracte acordate fără licitație publică și fără justificare reală a oportunității. Majorările de capital și împrumuturile însumează aproximativ 600 de milioane de euro, iar contractele încredințate de Primărie și de instituțiile din subordine vor avea o valoare totală de peste 100 de milioane de euro numai în 2019.

În ciuda fondurilor generoase puse la dispoziție de Gabriela Firea, prin CGMB, rezultatele economice ale companiilor municipale sunt dezastruoase. Nu și-au atins țintele privind cifra de afaceri și cele mai multe dintre ele au înregistrat pierderi considerabile anul trecut. În 2018, companiile înființate ilegal de Gabriela Firea au raportat pierderi totale de 23.523.496 lei.

Pentru 2019, 27% din totalul bugetelor celor 18 companii îl reprezintă achizițiile de terenuri și imobile. Vor fi cheltuiți în acest scop nu mai puțin de 465.100.000 lei (aproape 100 de milioane euro), echivalentul celor 400 de autobuze Otokar achiziționate de PMB sau al celor 130 de autobuze hibrid.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]