• 1 iulie 2019

Rectificare bugetară de avarie la PMB

Rectificare bugetară de avarie la PMB

150 150 USR Bucuresti

– Citește aici analiza în format .pdf –

A doua rectificare consecutivă a Gabrielei Firea arată incompetența și lipsa de responsabilitate bugetară semnalate de către Uniunea Salvați România încă de la publicarea proiectului de buget local pe 2019. Așa cum semnalam, veniturile din concesiuni și închirieri au fost supraestimate cu de 11 ori mai mult față de anul trecut, când au încasat la acest capitol doar 150 de milioane lei aici. În acest an, deși previziona 1,7 miliarde lei, Primăria a început să taie, realizând că este imposibil să obțină această sumă. Prin urmare, avem o scădere la acest capitol de 613 milioane lei, rămânând la 1,1 miliarde lei. Suma este în continuare mult mai mare decât ce vor obține în final iar drept dovadă avem inclusiv execuția bugetară a Municipiului pe luna Mai.

 

Veniturile din concesiuni și închirieri obținute de PMB până în luna Mai au fost de doar 27.691.930 lei. Practic, după doar 5 luni, Primăria a obținut de cinci or mai puțin decât previzionase, iar în acest ritm, suma reală ce o va obține din concesiuni și închirieri va fi de doar 66,4 milioane de lei, chiar și cu 86 de milioane lei mai puțin față de anul trecut. Așadar, gaura din buget se va adânci iar deficitul nerealist estimat acum, de 43,8 milioane, va ajunge la peste 1 miliard de lei.

 

Din păcate, politica iresponsabilă a PSD se reflectă direct în cheltuielile bugetului local, bazate pe venituri artificiale și nesustenabile. Prin urmare, se vor scădea 62,4 milioane din bugetul de funcționare al PMB, 36,6 milioane de la învățământ ce avea oricum o pondere de doar 3% din bugetul local, 11 milioane de la sănătate de la studiul de fezabilitate pentru promisul Spital Metropolitan. Și cultura și recreerea vor avea de suferit, unde nu mai puțin de 90,2 milioane lei vor fi tăiați, din care 20 de milioane de la refacerea și modernizarea patinoarului Flamaropol.

 

Vor fi tăieri și de la traseele pentru biciclete planificate, din suma de 8,8 milioane lei rămânând doar 1,8 milioane. De departe, însă, cea mai mare sumă ce va fi tăiată este din subvenția pentru RADET, -300 milioane lei, subvenția din bugetul local scăzând la 500 de milioane lei. Scăderea este una însă de moment, iar suma totală va crește la loc până la finalul anului, cel mai probabil, chiar depășind suma intițială de 800 milioane lei. De ce? Gabriela Firea s-a împrumutat deja 100 de milioane de euro pentru a plăti subvenția, ceea ce înseamnă că pierderile vor continua să crească prin urmare și subvenția de la bugetul local ( anul trecut aceasta a fost în valoarea totală de 879 milioane lei). Dacă ne uităm, însă, la bugetul general, unde avem și bugetul creditelor interne, prin urmare și împrumutul de 100 milioane euro, adică 462.661.950 lei, vedem de fapt, că subvenția pentru RADET ajunge la 962,6 milioane lei, bani de la bugetul local și din împrumutul contractat. În plus, de la reabiltiarea sistemului de termoficare va fi o scădere semnificativă, de 10 milioane lei, de la 20 milioane.

 

De la infrastructura rutieră se vor tăia 53,6 milioane lei, bani de la diverse obiective de investiție privind reabilitarea sistemelor rutiere și linii de tramvai dar și străpungeri și penetrații.

 

La nivelul instituțiilor din subordine, se vor tăia în total 69,4 milioane lei, în timp ce de la instituțiile înființate de Gabriela Firea, doar 20,1 milioane lei, deși bugetul total al acestora se ridică la peste 262 milioane lei. Cei mai mulți bani se iau de la Administrația Monumentelor cu 13,9 milioane din care 5 milioane sunt bani ce vor fi tăiați de la Biserici iar la bugetul instituțiilor lui Firea, cel mai mulți bani vor fi tăiați de la Adminsitrația pentru Consolidări, 16,2 milioane lei. Și bugetele CREART și ARCUB vor scădea cu 11,4 milioane respectiv 5 milioane lei. Și de la teatreu se vor scădea nu mai puțin de 5 milioane lei în timp ce singura instituție ce primește bani este Adminstrația Spitalelor, cu 51,5 milioane lei în plus, pentru diverse dotări pentru spitale.

 

Concluzia acestei rectificări bugetare este că avem un buget nereaslist, cu probabilitate foarte mare de a fi falimentar, bazat pe venituri inexistetne și cheltuieli mai mari decât cele preconizate. Vorbim și aici de tăieri de bani la subvenția RADET, ce va crește oricum la peste 1 miliard lei și tăieri de la sistemul de termoficare, ceea ce va duce la noi probleme cu apa caldă și căldura la iarnă. Prin urmare, doamna Firea face ce știe, taie de la obiectivele cele mai importante pentru București și se joacă cu pixul pe buget, pe banii bucureștenilor.

 

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]