• 11 aprilie 2019

Proiect USR pentru reducerea birocrației

Primăria Capitalei va fi obligată să ofere cetățenilor o serie de servicii și proceduri prin sistemul informatic edirect.e-guvernare.ro. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Hotărâre CGMB depus de consilierii municipali USR.

Printre serviciile și procedurile ce ar putea fi furnizate online se numără: eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire sau desființare, furnizare de informații de interes public, atribuire sau confirmare de adresă poștală, eliberare planuri topografice etc.

Primăria Capitalei a pierdut de mult timp startul digitalizării administrației publice. Iar asta pare să nu-i trezească Gabrielei Firea absolut niciun regret. Prin urmare, am decis să luăm atitudine. Pentru că administrația PSD nu face nimic pentru simplificarea birocrației, am decis să facem noi, USR, deși suntem în Opoziție. Am elaborat acest proiect de Hotărâre pentru furnizarea de servicii și proceduri online. Dacă va fi votat, acest proiect va obliga Primăria să țină pasul măcar cu alte primării din țară și să ofere în sistem online măcar servicii elementare”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal.

Pentru punerea în practică a proiectului propus de Consilierii USR, funcționarii Primăriei trebuie să deschidă un cont pe portalul e-guvernare.ro și să configureze online o serie de servicii care urmează să fie oferite cetățenilor. După deschiderea contului se pot configura oricâte proceduri operaționale sau informaționale sunt necesare: de la impozite și taxe locale sau evidența populației, până la asistență socială sau documentații de urbanism și cadastru.

Este inexplicabil refuzul Primăriei Capitalei de a utiliza portalul e-guvernare.ro. Sunt primării în țară care oferă servicii prin intermediul acestui portal și lucrurile chiar funcționează. Din păcate, Bucureștiul este codaș la acest capitol. Și la Generală și la sectoare, practica rămâne aceea de a-l obliga pe contribuabil să plimbe hârtii de la o instituție la alta. Sper ca proiectul depus de USR să fie votat de Consiliu și să fie pus în practică. Ar fi un câștig pentru bucureșteni și ar fi un impuls pentru primăriile de sector să facă același lucru. Cei care se ocupă de Capitală trebuie să înțeleagă măcar acum că nu se mai poate face administrație în secolul 21 cu instrumente de secol 18”, a declarat Adrian Alexandrescu, membru în Biroul Municipal USR București și coordonator pentru proiectul privind reducerea birocrației.