USR București prezintă analiza detaliată a Bugetului Capitalei pe 2019. Documentul poate fi citit aici: http://tinyurl.com/y5edf56n
Deși pe hârtie este cel mai mare buget pe care l-a avut Bucureștiul până acum, proiectul pus în dezbatere publică ridică numeroase semne de întrebare. În primul rând, este discutabil realismul veniturilor preconizate, în special al celor din concesiuni și închirieri (care, potrivit proiectului ar crește de 11 ori față de anul trecut). În al doilea rând, este îngrijorătoare ponderea mică a investițiilor, atât la STB și la RATB, cât și în general la nivelul Capitalei. Nu în ultimul rând, este scandaloasă consecvența Gabrielei Firea în risipirea banului public pe concerte, festivaluri și statui.
Iată mai jos câteva extrase din analiza pe care o puteți citi aici http://tinyurl.com/y5edf56n
- Bugetul Capitalei este în acest an de 8.018.279.250 lei (1,68 miliarde de euro) cu 1 miliard de lei mai mare față de bugetul din 2018. Aici intră bugetul local, bugetele instituțiilor din subordine, bugetele creditelor interne și externe și bugetul fondurilor externe nerambursabile.
- Ca de obicei, la nivelul Primăriei cheltuielile de funcționare vor fi mai mari decât cele pentru dezvoltare: 4,25 miliarde lei (63%) pentru funcționare și 2,56 miliarde (37%) pentru dezvoltare.
- Majoritatea banilor ce vin la bugetul local, mai precis 52% din total, provin de la centru, prin Guvern, din cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit și din subvențiile de la bugetul de stat.
- Ca noutate absolută, în proiectul de buget prezentat de Gabriela Firea, a doua sursă în veniturile la bugetul orașului sunt veniturile din proprietate, adică cele din diverse concesiuni și închirieri. Ponderea din total este 25.4%, cu 1,7 miliarde de lei. Anul trecut, veniturile din concesiune și închirieri au fost estimate la 185 de milioane de lei (iar execuția la final de an a fost doar 152 milioane de lei). Prin urmare, proiecția PMB privind creșterea de 11 ori a sumelor din această sursă este nerealistă și ascunde probabil o încercare de a cosmetiza proiectul de buget pe 2019.
- Cei mai mulți bani de la bugetul local se vor duce anul acesta sub formă de subvenție la RADET și STB: 1,6 miliarde de lei în total, câte 800 de milioane de lei pentru fiecare. Este prima oară când subvențiile de la bugetul local reprezintă principala categorie de cheltuieli, cu o pondere de 24% din bugetul local. Deși au cele mai mari subvenții de până acum, STB și RADET au unele dintre cele mai mici bugete de investiții: 51 de milioane lei și, respectiv, 75 milioane lei
- Suma alocată doar pentru funcționarea primăriei este de 363 milioane lei, mai mare față de bugetul din 2018. Aproape jumătate din sumă se va duce pe cheltuielile de personal, cu 160 milioane lei.
- În 2019, prin Administrația Monumentelor, vor fi alocate 53 de milioane de lei sprijinirii lăcașelor de cult, din care 20 milioane lei doar pentru Catedrală.
- Cele 6 instituții înființate de Gabriela Firea (Expo Arte, Lumina, Centrul pentru Tineret, Centrul pentru Seniori, Casa Artelor Dinu Lipatti, Direcția Arhitectură și Peisagistică) vor beneficia de un buget de peste 66 milioane lei.
- Bugetele CREART, ARCUB și PROEDUS, adică principalele instituții în organizarea de concerte și manifestații din banii publici, vor beneficia pe anul 2019 de un buget în valoare totală de 162,4 milioane lei, cu 4 milioane lei mai mult față de anul trecut. PROEDUS (Centrul de proiecte educaționale și sportive) va beneficia chiar de un buget cu 10 milioane lei mai mult față de 2018 în timp ce bugetul ARCUB (Centrul de proiecte culturale) scade cu 7 milioane lei. Din totalul bugetelor celor trei instituții, nu mai puțin de 128,6 milioane lei reprezintă alte cheltuieli cu bunuri și servicii.
- Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic va beneficia de un buget de investiții de aproape 17 milioane lei. Așa cum era de așteptat, sumele vor fi folosite pentru finalizarea statuilor deja existente de anul trecut, dar și pentru construcția a trei noi statui: Împăratul Traian, Memorialul Eroilor Neamului și Fântână George Cantacuzino. De asemenea, 3 milioane lei sunt prevăzuți pentru realizarea ”ROMÂNIA PARC, contur cultural al României”.
Uniunea Salvaţi România va propune o serie de amendamente la proiect astfel încât bugetul Capitalei să reflecte cu adevărat priorităţile cetăţenilor. Dacă acestea nu vor fi adoptate, USR nu va vota bugetul propus de Gabriela Firea.