• 26 februarie 2019

Gabriela Firea încearcă să-și acopere ilegalitățile cu alte ilegalități

Gabriela Firea încearcă să-și acopere ilegalitățile cu alte ilegalități

150 150 USR Bucuresti

USR București solicită retragerea de pe ordinea de zi și modificarea proiectului de hotărâre prin care Gabriela Firea încearcă să-și acopere ilegalitățile cu alte ilegalități. Artificiul pus la cale de Primarul Capitalei este un șantaj la adresa bucureștenilor și riscă să îngroape definitiv termoficarea în București. Concret, în ședința de astăzi a Consiliului General, la punctul al 16-lea figurează un proiect prin care se propune înființarea a două companii. Misiunea acestora ar fi să asigure continuarea furnizării agentului termic în Capitală, în perspectiva unui faliment iminent al RADET.

Însă în proiectul menționat a fost strecurată și o frază care o salvează pe Gabriela Firea de orice răspundere în cazul companiei municipale și mai ales în cazul celor 300 de milioane de euro dați acesteia din bani publici. Mai precis, articolul nr. 23 stabilește următoarele: ”Compania Municipală Energetica București S.A. continuă activitatea conform tuturor HCGMB (conform anexei) adoptate până în prezent”. Problema este că în anexa indicată este trecută și hotărârea pe care Curtea de Apel București a declarat-o ca fiind ilegală. Cu alte cuvinte, Gabriela Firea vrea să valideze retroactiv, prin votul consilierilor municipali și sub presiunea falimentului RADET, o hotărâre declarată ilegală de justiție.

Acea frază strecurată abil în proiectul de hotărâre are un singur scop, și anume să-i salveze pielea Gabrielei Firea în problema înființării companiilor municipale. Altfel, dacă lucrurile rămân așa cum sunt în prezent, atât ea cât și cei care i-au fost alături în acest demers ilegal, ar trebui să plătească din buzunar prejudicii enorme aduse bugetului Capitalei. Problema cea mai mare este însă că Gabriela Firea condiționează salvarea propriei persoane de salvarea termoficării în București. În forma actuală, proiectul nu poate trece, pentru că ar însemna ”albirea” tuturor companiilor. Însă dacă proiectul nu trece, atunci soluția la problema termoficării în București este iarăși amânată. Prin urmare, îi cer Gabrielei Firea să retragă proiectul, să-l modifice de urgență astfel încât să poată fi votat în Consiliu. Altfel, va trebui să-și asume vina nu doar pentru dezastrul companiilor municipale, ci și pentru falimentul termoficării în București” a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal.

Instanța a stabilit că toate Companiile municipale au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii. Singura soluție la această problemă, așa cum i-am transmis încă din noiembrie primarului Capitalei, este dizolvarea lor. Însă de trei luni de zile Gabriela Firea tot caută subterfugii să eludeze aplicarea deciziei instanței. Prin acest proiect încearcă să ne păcălească strecurând prevederi care să o exonereze de răspundere. Așa cum am mai spus, singura soluție realistă și corectă juridic este ca aceste companii să fie desființate, iar cei care sunt vinovați să plătească. Gabriela Firea nu are nicio viziune, nicio soluție și niciun plan pentru termoficarea din București. Nu a dat dovadă de deschidere către dialog și nu a vrut ca deciziile să fie luate transparent, în urma unor dezbateri cu toate partidele. Din păcate, așa cum arată acum lucrurile, nici în acest an nu se vor face investiții la rețea. Iar toate aceste lucruri se întâmplă din ambiția actualului primar general” a declarat Marian Bumbar, vicepreședinte USR București și consilier municipal.

Soluția propusă de USR București presupune ca termoficarea în București să fie asigurată de o entitate juridică nouă, construită de la zero, pe baze legale, transparente, cu respectarea principiilor de guvernanță corporativă și cu soluții agreate cu toți actorii implicați. Orice altă soluție care ignoră legea sau care eludează aplicarea deciziei instanței nu poate fi acceptată pentru că ar crea un precedent extrem de periculos pentru banul public.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]