Atragem atenția primarilor din București că în continuare există arbori cu risc ridicat de rupere sau prăbușire. În afară de arborii care au căzut în aceste zile, există cel puțin la fel de mulți care vor cădea la prima ninsoare sau la prima furtună mai puternică. În cazul multora, semnele sunt vizibile chiar și pentru nespecialiști: rădăcini ieșite din pământ, trunchiuri înclinate care nu asigură echilibru suficient, crengi rupte care abia se mai țin etc.
Solicităm prin urmare Primăriei Capitalei și primăriilor de sector să înceapă de urgență un inventar al arborilor cu risc iminent de prăbușire. Autoritățile trebuie să identifice arborii cu probleme și, în funcție de recomandările specialiștilor, trebuie să ia măsurile necesare pentru a garanta siguranța cetățenilor și protejarea spațiului verde.
Bucureștenii pot semnala cazurile de arbori cu risc de prăbușire la primăriile de sector și la poliția locală.
Dincolo de ceea ce trebuie făcut acum, în următoarele zile, autoritățile trebuie să analizeze ceea ce s-a întâmplat și să învețe ceva din acest episod. USR București consideră că numărul arborilor căzuți în București ar fi putut fi mult mai mic, iar pagubele mult mai reduse. Însă pentru asta, problema trebuia gestionată cu cap. Iată câteva dintre lucrurile care ar fi trebuit făcute DIN TIMP de către autorități.
1. Primăria Generală și primăriile de sector ar fi trebuit să aibă o evidență a stării de sănătate a fiecărui arbore, înregistrată în Registrul Verde al Municipiului București. Pentru acest lucru, ar fi fost nevoie de specialiști care să analizeze și să spună ce riscuri prezintă fiecare caz în parte și să recomande soluții adaptate fiecărui caz.
2. Registrul verde trebuie actualizat și trebuie dezvoltat pentru a include date privind starea de sănătate și riscurile aferente fiecărui arbore din București. O astfel de actualizare periodică ar oferi autorităților o imagine mult mai clară asupra urgențelor și a pașilor de urmat.
3. Intervențiile (tăieri, tunderi etc.) ar fi trebuit făcute exclusiv în funcție de indicațiile date de specialiști. În prezent, singura metodă de intervenție cunoscută de primării este așa-numita ”toaletare”, adică o tăiere brutală a coroanei. Nu numai că o astfel de soluție duce adesea la moartea arborilor, dar chiar și când aceștia supraviețuiesc, efectele sunt o creștere necontrolată și dezechilibrată a coroanei. Care, în timp, amplifică riscul de cădere sau rupere în caz de furtună sau îngheț. Mai mult, aceste intervenții nu rezolvă cu nimic problemele pe care arborii le pot avea la nivelul rădăcinii sau al trunchiului.
4. Managementul direcțiilor care se ocupă de starea arborilor ar trebui să revină peisagiștilor și altor specialiști în gestionarea vegetației din mediul urban. În prezent, la nivelul Primăriei Municipiului București există un protocol de colaborare cu Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, dar acesta nu este pus în practică deși au trecut mai mult de 2 ani de la semnarea lui. Există direcții de specialitate, dar nu există peisagiști care să se ocupe de această problematică. Autoritățile trebuie să înțeleagă faptul că gestionarea spațiului verde într-un oraș este o știință și trebuie tratată ca atare.
5. În București este nevoie de amplă campanie de replantare de arbori. Atât aliniamentele stradale cât și parcurile și spațiile verzi de proximitate au nevoie de refacere și de întinerire. După calculele USR București, ar fi nevoie de cel puțin 1 milion de arbori pentru a echilibra situația existentă și pentru a pune în valoare spațiile cu potențial verde din Capitală.