• 5 octombrie 2018

Soluțiile USR pentru spații verzi în Capitală

Problema spațiilor verzi trebuie să devină o prioritate reală a Primăriei Capitalei, iar obiectivele în acest domeniu trebuie să fie ambițioase. Aceasta a fost concluzia dezbaterii ”București: sub asediul betoanelor” care a avut loc ieri și la care au participat, printre alții Dan Trifu (Eco-Civica), Cristian Lascu (Asociația Parcul Natural Văcărești) Corina Trancă (Asociația Peisagiștilor), Mihai Goțiu (senator USR), Roxana Wring (președinte USR București) și mulți alții.

Suprafața de spațiu verde raportată la numărul de locuitori plasează Bucureștiul la coada clasamentului european. Iar instituțiile nu știu nici măcar cât de gravă este situația. Primăria spune că avem 23mp/locuitor, Agenția pentru Protecția Mediului spune 12mp, iar Curtea de conturi constată că, de fapt, avem doar 9,86mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Iar asta în condițiile în care cea mai mare parte a acestei suprafețe este în Sectorul 1. Calitatea locuirii în Capitală este așadar afectată în mod dramatic de această realitate pe care autoritățile nu vor să o conștientizeze”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal. ”Trebuie să ne asumăm obiective curajoase și să venim cu soluții concrete pentru a rezolva această mare problemă a Capitalei, o problemă de mediu, dar mai ales o problemă de sănătate publică”, a adăugat Roxana Wring.

Printre soluțiile propuse în cadrul dezbaterii se numără:

1. Demararea unor proiecte de anvergură în zonele vitale din București: demararea proiectului Parcul Uranus care să revitalizeze zona din jurul Palatului Parlamentului (o propunere în acest sens a fost prezentată de Șerban Marinescu), înființarea unui parc Central în actuala zonă a Esplanadei, regenerarea zonei Casei Radio și a zonelor Magheru și Piața Victoriei.
  2. Actualizarea registrului verde. O strategie eficientă trebuie să plece de la date precise: câte hectare de parc avem, câte din spațiile verzi de pe hartă mai sunt într-adevăr verzi, care sunt scuarurile ocupate cu construcții sau betoane, care terenuri din preajma blocurilor sunt betonate abuziv etc. Va trebui să avem o evidență precisă și la zi a tuturor zonelor verzi.
  3. Demolarea oricăror construcții de pe spațiul verde. Trebuie desființate toate terasele, toate garajele, panourile publicitare, chioșcurile și toate construcțiile de pe spațiul verde. În parcul Herăstrău există zeci de contracte încheiate în condiții suspecte și extrem de defavorabile bucureștenilor. Va trebui ca fiecare astfel de contract să fie evaluat și cele care încalcă legea să fie denunțate. Va trebui de asemenea să fie desființate sutele de panouri publicitare care sunt amplasate pe scuarurile verzi. Ele pot fi demolate acum pentru că încalcă legea. La fel și garajele improvizate pe spațiile verzi dintre blocuri sau cu chioșcurile aruncate cine mai știe pe unde.
  4. Centura verde: acest proiect este asumat și de Primăria Capitalei însă, din păcate, ritmul în care merg lucrurile arată că nu este o prioritate pentru Gabriela Firea.
  5. Plantarea a 1 milion de copaci în 4 ani. Este un obiectiv realist și extrem de util. Aproximativ 400.000 de copaci ar fi cei care trebuie plantați pentru refacerea aliniamentelor stradale. Acestora li se adaugă și copacii ce urmează a fi plantați pe spațiile verzi, acolo unde se poate, dar și în parcuri.
  6. Parteneriate funcționale cu organizații academice și profesionale, dar și cu organizațiile de mediu care au deja experți mai bine pregătiți decât cei din administrația publică.
  7. Reglementări urbanistice pentru cartierele noi. Trebuie ca în noile cartiere să existe aliniamente de arbori. Trebuie prevăzut explicit și verificat foarte strict ca spațiul verde să fie obligatoriu la noile dezvoltări.
  8. Înființarea de grădini de proximitate. Multe din spațiile verzi existente nu sunt deschise publicului. Trebuie să înțelegem că fiecare palmă de spațiu verde este un câștig de care să ne bucurăm, nu să-l ținem închis sau ocupat cu mașini.
  9. Răscumpărarea terenurilor retrocedate cinstit. În baza unei strategii coerente și transparente, vor fi răscumpărate doar terenurile care au un istoric curat, în cazul cărora s-a pronunțat deja o instanță în mod definitiv și irevocabil.
  10. Modificarea legii spațiilor verzi astfel încât mecanismele legale de gestionare a situațiilor complicate din Capitală să fie mai clare și mai ușor de implementat.

Măsurile prezentate mai sus reprezintă un punct de plecare pe care USR București îl propune spre dezbatere experților din domeniu și publicului larg. Opiniile, ideile și propunerile din partea bucureștenilor sunt binevenite și pot fi trimise pe adresa de email [email protected].

”București: sub asediul betoanelor” a fost al șaptelea eveniment din seria de dezbateri inițiate de USR București pentru a identifica, alături de public și de specialiști, soluții realiste la problemele Capitalei.

Prezentările vorbitorilor: