• 29 august 2018

Gabriela Firea vine cu noi promisiuni, în loc de rezultate

Conferința de presă susținută astăzi de Gabriela Firea este o tentativă nereușită de a muta atenția de la eșecul major al primilor doi ani de mandat. Deși a avut pe mână cele mai mari bugete pe care le-a avut Capitala vreodată, Gabriela Firea a eșuat lamentabil. Niciun mare proiect de infrastructură nu este finalizat, nicio mare investiție nu a fost măcar demarată în București, nicio problemă structurală nu și-a găsit soluție. Banii au fost în schimb risipiți iresponsabil pe companii care nu funcționează, pe circ și statui, pe stimulente inutile și pe tot felul de improvizații fără nicio viziune.

La peste doi ani de la preluarea mandatului, Gabriela Firea ar fi trebuit să prezinte rezultate și nu promisiuni. Întreaga conferință de presă susținută astăzi de Primarul Capitalei a fost de fapt o reîncălzire a campaniei electorale din 2016. Aceeași abordare de tipul ”vom face”, aceiași vinovați adică ”cei de dinaintea mea” și, în mare măsură, aceleași proiecte. Singura diferență este că Gabriela Firea este deja primar în funcție, că are deja doi ani de mandat și că absolut nimic nu a stat în calea succesului ei. Actualul Primar are majoritate în Consiliu, are primari de sector din PSD, are guvern PSD și, cel mai important, are la dispoziție un buget imens, pe care niciun primar înaintea ei nu l-a avut”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal.

Declarațiile de astăzi ale Gabrielei Firea sunt în totală contradicție cu faptele și deciziile de până acum ale Primarului Capitalei. Așa cum USR a arătat de fiecare dată, Gabriela Firea a tăiat sistematic banii de investiții și i-a alocat la spectacole, stimulente și companii municipale. S-a ajuns astfel ca anul trecut și în acest an sumele cheltuite efectiv pentru dezvoltarea Capitalei să fie mult mai mici decât cele prevăzute inițial în buget. Astfel, după primele 6 luni ale anului 2018, cheltuielile pentru dezvoltare sunt abia la 8% din cât era prevăzut. Adică din 1,3 miliarde de lei prevăzuți pentru prima jumătate a anului, Gabriela Firea a chletuit doar 110,4 milioane de lei pentru dezvoltare.

Multe dintre proiectele enunțate de Gabriela Firea în recenta conferință de presă sunt într-o mare întârziere chiar și față de promisiunile de acum doi ani ale primarului Capitalei. De exemplu, despre Pasajul Ciurel, Gabriela Firea spunea la preluarea mandatului că va fi gata în iulie 2017. Termenul a tot fost amânat, iar singura certitudine este că astăzi Podul Ciurel nu este gata, la 8 ani de la începerea lucrărilor, la 5 ani de la termenul de finalizare inițial și la 2 ani de când actualul primar și-a început mandatul.