• 7 martie 2018

Proiect USR: Audit financiar extern la Companiile Municipale

Companiile Gabrielei Firea vor fi supuse unui audit financiar extern și independent dacă proiectul propus de USR va fi pus pe ordinea de zi și va fi votat în Consiliul General al Municipiului București. Așa cum USR București a arătat în repetate rânduri, aceste companii sunt nu doar inutile ci și o amenințare directă la adresa banului public. Companiile înființate de Gabriela Firea sunt o sursă îndestulătoare de sinecuri și rente bugetare pentru o armată întreagă de clienți PSD. Mai mult, ele sunt un paravan în spatele căruia pot fi ascunse tot felul de afaceri dubioase din bani publici.

USR se opune așadar acestor companii. Cu toate acestea, încercând să salvăm ceea ce se mai poate salva, am depus acest proiect pentru realizarea unui audit financiar extern. Proiectul prevede contractarea de servicii profesionale de audit financiar extern și independent. Vor fi verificate nu doar situațiile financiar contabile ci și realizarea indicatorilor financiari și nefinanciari stabiliți conform OUG nr. 109/2011. De asemenea, auditorul va evalua și respectarea dispozițiilor legale privind încheierea contractelor încheiate de societăți.

Evident, proiectul prevede ca aceste rapoarte de audit să fie publicate pe pagina de internet a Primăriei, astfel încât să fie accesibile publicului larg. ”Speranța noastră este ca o astfel de hotărâre CGMB să-i oblige pe cei care conduc aceste companii să fie mult mai responsabili și să nu accepte orice solicitări de funcții și contracte venite din partea clientelei PSD”, a declarat Roxana Wring.

Consiliul General al Municipiului București a înființat până în prezent un număr de 23 societăți comerciale la care Municipiul București este acționar. Aceste societăți își desfășoară activitea folosind resurse financiare publice. Este important ca acționarii indirecți ai acestor societăți, și anume cetățenii reprezentați prin Consiliul General al Municipiului București, să fie informați corect în privința performanțelor financiare ale acestora. Prin urmare, consilierii USR propunem ca anual aceste societăți să treacă printr-un proces de audit. Vor fi verificate:

• situațiile financiarcontabile întocmite conform O.M.F.1802/2014 și Legii 82/1991;
  • realizarea indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari întocmiti conform OUG 109/2011;
  • respectarea dispozițiilor legale privind încheierea contractelor de achiziție de produse, servicii și lucrări de către societățile la care Municipiul București este acționar majoritar.

De asemenea, este important ca firma de audit selectată să aibă o reputație solidă pe piață, pentru a ne asigura că lucrează cu specialiști în domeniu, care nu vor face rabat de la cerințele legii. Rezultatele auditului vor fi făcute publice, atât pe site-ul Primariei Municipiului București cât și pe paginile de internet ale  societăților.  Prin prezenta hotărâre intenționăm să aducem o notă cât mai ridicată de transparență în modul de prezentare a situațiilor financiare ale acestor societăți.

Companiile Municipale au fost înființate și capitalizate pe parcursul anului 2017 de Gabriela Firea. Ar mai fi de menționat că acest mod de lucru prin companii ale primăriei a fost patentat de Robert Negoiță la Sectorul 3. Tocmai din acest motiv, încă de anul trecut, consilierii USR Sector 3, la inițiativa lui Liviu Mălureanu, consilier local USRau depus un proiect de auditare a companiilor înființate de primarul PSD.