• 4 decembrie 2017

Proiect USR: Piața Victoriei să fie rezervată, prin hotărâre CGMB, manifestațiilor civice și sindicale

USR București va solicita convocarea unei ședințe extraordinare a CGMB, cu două puncte pe ordinea de zi: analizarea modului în care s-a decis organizarea unui festival în Piața Victoriei și adoptarea unui proiect de hotărâre prin care acest spațiu să fie rezervat manifestărilor civice, sindicale etc.

În acest sens, USR propune consilierilor municipali PNL să susțină inițiativa privind convocarea unei ședințe extraordinare și să voteze proiectul privind destinația spațiului din Piața Victoriei. Conform legislației în vigoare, ședințele CGMB pot fi convocate la solicitarea unei treimi din numărul consilierilor municipali.

”Voi discuta cu colegii din PNL despre această propunere. Dincolo de competiția firească dintre partidele pe care le reprezentăm, trebuie să înțelegem că, în chestiuni majore, este necesară colaborarea și susținerea reciprocă”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București.

Demersul USR vine în contextul în care Gabriela Firea a decis zilele trecute organizarea unui Festival în Piața Victoriei. USR a criticat acest demers și a arătat că este unul exclusiv politic. Confirmarea acestui fapt a venit inclusiv de la un primar social-democrat care a recunoscut că decizia privind organizarea Festivalului în Piața Victoriei a fost luată în interiorul PSD. O astfel de practică, prin care instituția Primăriei este pusă în slujba unui partid politic trebuie sancționată de urgență. Deciziile în administrație trebuie luate în funcție de rațiuni administrative și nu în funcție de rațiuni politice.

În acest context, se impune reglementarea, prin hotărârea CGMB a faptului că Piața Victoriei rămâne spațiu rezervat pentru manifestări civice, sindicale etc. O astfel de hotărâre este necesară pentru a preveni adoptarea unor decizii administrative în scop politic și pentru a garanta acestui spațiu bucureștean destinația deja consacrată prin manifestările publice din ultimii ani. Evenimentele publice de tipul festivalurilor de sezon sau a concertelor se pot desfășura în spațiile în care, în mod tradițional, s-au desfășurat până acum în București. Pentru astfel de evenimente publice, este nevoie de accesibilitate sporită pentru cetățeni (semafoare, treceri de pietoni, acces facil la mai multe linii de transport public în comun etc.) și de o serie de caracteristici ale spațiului respectiv care să permită securizarea și prevenirea riscurilor de accidente sau incidente de orice tip.

Foto: Alexandru Socol