USR se opune deciziei Gabrielei Firea de a înființa o primărie a Capitalei paralelă, care nu dă socoteală nimănui, administrată de indivizi numiți politic și care ar scoate complet de sub controlul cetățenesc cheltuirea banilor publici. USR a făcut plângere prealabilă pentru trecerea ilegală prin consiliu a hotărârilor de „înființare de principiu” a societăților comerciale care ar sparge primăria
București, 27 martie 2017

De ce se opune USR privatizării primăriei
Deși atunci când s-a votat înființarea de principiu a acestor societăți comerciale ni s-a spus că după asta se va studia oportunitatea lor și vom primi studii de impact, constatăm acum, când înființarea de facto apare din nou pe ordinea de zi, că nu ni se dau mai multe explicații.

În privința înființării Companiei Municipale Energetice ni se spune că aceasta va avea niște domenii de activitate atât de generoase și diverse încât va produce energie electrică, termică, va moderniza centralele termice existente, va vinde și monitoriza contoare către populație și chiar centrale termice de apartament etc. Dar nu ni se spune ce se va întâmpla cu RADET după ce această societate se va înființa: o va îngloba sau nu, dacă da, în ce bază legală?
În expunerea de motive pentru înființarea Companiei Municipale Parcuri și Grădini, primarul Gabriela Firea plânge de mila Administrației Parcurilor, care nu are suficienți angajați profesioniști din cauza salariilor mici pe care le oferă, de aici și degradarea spațiilor verzi din București, din cauza lipsei investițiilor. Totuși nu ni se spune cum va reuși noua companie să atragă investiții ca să le ofere salariaților bani mai mulți și să îngrijească parcurile publice mai bine.
Promisiuni generoase sunt făcute și în celelalte proiecte, privind înființarea Companiei Străzi Poduri și Pasaje, a Companiei Municipale Medicale, a Companiei Municipale Turistica, a Companiei Municipale Parking București sau a Companiei Municipale Managementul Traficului.
Ce putem face ca să oprim privatizarea primăriei
Așa cum vedem că scrie în preambulul proiectelor de hotărâri, și înființarea de facto a societăților comerciale va trece prin consiliu tot cu votul majorității. În condițiile în care Gabriela Firea și consilierii PSD+ALDE își vor menține hotărârea și vor încălca din nou prevederile Legii 215/2001, USR va depune și o plângere penală pentru abuz în serviciu. Totuși, plângerea penală nu suspendă automat și înființarea societăților comerciale respective, deci asta nu o va împiedica, momentan, pe Gabriela Firea să privatizeze primăria.