
- Acest eveniment a trecut.
București – dincolo de banner și mesh
noiembrie 9, 2017 @ 14:00 - 16:30

Autoritățile locale au pierdut controlul asupra publicității stradale din București. Centrul istoric și imobile care au importanță istorică și culturală pentru identitatea Capitalei au devenit invizibile în spatele mesh-urilor. Spațiul public (fațade, spații verzi amenajate, trotuare, piețe și scuaruri) este invadat de publicitate transformând capitala într-o junglă vizuală nesănătoasă, lipsită de impact turistic și nerentabilă pentru bugetul orașului.
Publicitatea stradală excesivă reprezintă o problemă majoră a spațiului public bucureștean. Nu este datoria opoziției să elaboreze regulamente de aplicare a legii, aceasta revine aparatului tehnic al Primăriei, dar toate forțele politice trebuie să se implice în crearea unui mediu urban prietenos. Delimitarea zonelor de publicitate și reglementarea strictă a publicității stradale este o obligație pe care administrația publică locală nu o mai poate amâna. – spune Roxana Wring, consilier general și inițiatoarea dezbaterii.
În lumina recentelor modificări legislative care permit amânarea publicării regulamentului și înființării Companiei Municipale Publicitate și Afișaj prin ordinul Gabrielei Firea, USR București prin Roxana Wring – președinta filialei, reiterează necesitatea unui regulament (propunere avansată și acum 2 ani) și invită autoritățile, experții și cetățenii la o primul eveniment din seria Dezbaterile USR București. Propunerile participanților și concluziile evenimentului vor face parte din documentul-semnal care va fi înaintat ulterior municipalității.
Consultarea publică „București, dincolo de banner și mesh” este deschisă de discursurile experților:
- Iulian Canov, urbanist, membru în Colegiul Director al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România
- Edmond Niculușca, fondator ARCEN, organizație neguvernamentală care se ocupă cu restaurarea imaginii Bucureștiului
- Bogdan Iancu, lector la Departamentul de Sociologie SNSPA București, specializat în antropologie vizuală
- Reprezentant al industriei de publicitate din România
După discursurile din plen, pentru a permite exprimarea a cât mai multor opinii, evenimentul se continuă cu intervenții de un minut din partea participanților care și-au exprimat anterior dorința de a lua cuvântul. USR București invită cât mai mulți stakeholderi să-și exprime punctul de vedere asupra chestiunii: reprezentanții autorităților locale, ai asociațiilor de locatari, ai grupurilor de inițiativă cetățenească, ai companiilor de publicitate stradală și ai agențiilor, experți în urbanism, antropologie vizuală, patrimoniu și cetățeni.
Cei interesați de subiect se pot înscrie la dezbatere completând formularul de mai jos, rezervarea locurilor se face în ordinea înscrierilor de pe sit în limita a 100 de locuri. Dacă nu pot participa, doritorii pot trimite punctul de vedere prin email pe adresa bucuresti@usr.ro