• 19 noiembrie 2018

Analiza rectificării bugetare din data de 22.11.2018

Analiza rectificării bugetare din data de 22.11.2018

150 150 USR Bucuresti

Analiza în format pdf poate fi descărcată AICI.

 

  • 6 milioane de lei se vor tăia de la spitale și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, după ce la ultima rectificare s-au tăiate alte 60.5 milioane de lei.
  • 3 milioane de lei se vor tăia de la bugetul pentru investiții al RADET și STB.

 

Primăria Municipiului București

Odată cu noua ședință de Consiliu General de la capitală vine și cea de a 10-a rectificare bugetară. Totodată, se bat din nou recorduri negative, cu bani tăiați de la investiții și aruncați pe cheltuieli inutile. Primăria își mărește bugetul cu 45.366.000 lei, pentru a doua oară consecutiv, ajungând la o nouă sumă record de 5.1 miliarde de lei, peste 1 miliard de euro. Deși ne-am aștepta ca această sumă primită în plus să se ducă în investiții sau cel puțin ceva util, banii sunt alocați pentru alte cheltuieli în domeniul culturii, recreeri și religiei. Cu alte cuvinte, banii se duc către biserici și târgurile de Crăciun al doamnei primar. Tot prin redistribuire din interiorul bugetului, prin scăderi de la diverse capitole (protecție contra incendiilor, sănătate, învățământ, protecția mediului cu), 45 de milioane de lei se vor duce pentru achiziții de imobile monumente istorice ca urmare a exercitării drepturilor de preemțiune.

 

 

RADET

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice va ajunge din nou la o sumă record de 879.743.870 lei subvenție, primind acum un plus de 87.794.000 lei. Tot pe ordinea de zi avem un proiect de hotărâre pentru plata unei datorii de 80 de milioane de lei ca urmare a pierderilor financiare RADET din 2017, din întârzierea aprobării ajustării tarifelor. Dacă adăugăm și alte 80 de milioane de lei, valoarea pierderilor de energie termică potrivit bilanțului propriu al regiei, ajungem la peste 160 de milioane de lei pierderi financiare. În același timp, suma de investiții aferente modernizării rețelelor termice, și așa mică datorită rectificărilor negative consecutive, scade cu 7.8 milioane de lei și ajunge la doar 13.6 milioane de lei. Reamintim că execuția bugetară până la Septembrie 2018 era de 0,7% pentru energia termică, în timp ce 68,8% din rețeaua primară are o vechime mai mare de 25 ani iar Regia este în continuare în insolvență.

 

STB

La Societatea de Transport București (fostă RATB) avem aproape aceeași situație. Crește subvenția ajungând la un record de 776.787.290 lei de la 764 de milioane de lei, în timp ce de la investiții se taie 24.5 milioane de lei ajungând la 117.9 milioane  lei. Printre investițiile la care se renunță cu totul sunt modernizarea cu aer condiționat al tramvaielor și troleibuzelor. Reamintim că Gabriela Firea promitea aer condiționat chiar de anul acesta. Tot pe ordinea de zi, printr-un proiect de hotărâre, STB va beneficia de o majorare de capital social pe modelul companiilor municipale și va primi alte 56 de milioane de lei pentru diverse dotări și refacerea unor autobaze. Iată cum, paradoxal, tăiem din bugetul STB de investiții dar majorăm capitalul social pentru investiții. Concluzia este că acești bani vor dispărea pentru că la următoarea rectificare se vor tăia din nou bani.

 

De unde se mai taie?

Pentru a face rost de bani, Gabriela Firea mai taie din bugetele unor instituții din subordine. De la Centrul pentru Tineret se taie -3.9  milioane de lei,  de la Centrul pentru Seniori -5 milioane lei, Direcția Generală de Asistență Socială -19 milioane lei, Administrația Fondului Imobiliar -200.000 lei, Administrația Străzilor -9.7 milioane lei, Centrul de Protecție a Plantelor   -1.1 milioane lei dar și Administrația Spitalelor cu -6.2 milioane lei. Tăierile nu se opresc aici, alte 347.000 lei se vor tăia de la Muzeul Literaturii, -5.9 milioane lei de la Palatele Brâncovenești, peste 1.3 milioane lei scăzute din bugetele teatrelor, -412.000 lei de la Circ, -283.000 lei de la Casa Artelor Dinu Lipatti, -1.9 milioane lei. Și de la Poliția Locală se vor tăia 2.1 milioane de lei sau de la Autoritatea pentru Protecția Animalelor -1 milion de lei. Cei mai mulți bani se vor tăia însă de la spitale, -26.069.000 lei.

 

Cine primește bani?

Ca de obicei, doamna primar finanțează după voia ei bâlciurile și bisericile. CREART va primi 4 milioane de lei, bani ce se vor duce mai mult ca sigur pe deja cel mai scump târg de Crăciun din istorie (avem deja peste 1 milion de euro cheltuiți). Bisericile vor primi 15.522.000 lei doar la această rectificare, ajungând la un total de 92.2 milioane de lei, bani dați doar anul acesta. Din cei 15.5 milioane de lei, 10 milioane se vor duce doar pentru Catedrală. Merită precizat că în anexa cu sumele acordate s-a strecurat probabil o eroare materială, întrucât suma totală apare ca fiind în valoare de 15.322.000 lei, deci cu 200.000 lei mai puțin dacă faci totalul separat cu sumele acordate din tabel.

 

Și Universitatea Populară Ioan Dalles primește 1 milion de lei pentru bunuri și servicii, Clubul Sportiv Municipal primește 700.000 lei tot pentru bunuri și servicii. Nou înființata Direcție Generală de Administrare București va primi un buget 27.327.480 lei, din care 9.5 milioane de lei se vor duce pe cheltuieli de personal în timp ce restul sume pe cheltuieli cu bunuri și servicii.

 

Concluzii

Uniunea Salvați România va vota împotriva acestei rectificări bugetare ce demonstrează din nou că Gabriela Firea transformă capitala în moșie personală. Din păcate, risipirea banilor publici a devenit un obicei păgubos iar companiile municipale au devenit un instrument propriu al administrației. Această a 10-a rectificare preconizează dezastrul pentru București și reprezintă simbolul incompetenței și relei voințe a PSD. Prin urmare, USR va demara toate demersurile necesare, ca și până acum, de a stopa cheltuirea iresponsabilă a banului public și se va opune acestei rectificări dar și acordării oricărei sume de bani pentru vreo companie municipală a primăriei. Administrația PSD prin primarul Gabriela Firea, stabilește recorduri negative, blocând orice fel de investiție pentru București, acordând peste 500 milioane de euro companiilor municipale înființate de ea și peste 340 de milioane de euro pe subvenții pentru STB și RADET.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]