• 19 aprilie 2018

Gabriela Firea vrea să predea Bucureștiul găștilor din Voluntari

Gabriela Firea vrea să predea Bucureștiul găștilor din Voluntari

150 150 USR Bucuresti

USR București solicită tuturor consilierilor municipali să respingă prin vot proiectele prin care Gabriela Firea vrea să treacă o mare parte din infrastructura orașului din administrarea Capitalei în administrarea Companiilor municipale.

Este vorba despre cele trei proiecte de hotărâre privind aprobarea listei bunurilor și tarifele aferente contractelor de delegare a unor servicii publice către Compnia Municipală de Parking București, către Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje și, respectiv, către Compania Municipală Managementul Traficului. Bunurile care ar urma să treacă în administrarea acestor companii sunt străzi, poduri, pasaje, intersecții, parcări, terenuri, clădiri și altele. Valoarea de inventar a bunurilor din categoria infrastructură rutieră este de 246,8 milioane de euro. Acestora li se adaugă terenuri și clădiri în valoare de 4,56 milioane de euro. În total, înseamnă peste 250 milioane de euro care se adaugă celor 200 de milioane dați deja anul trecut către companii sub formă de majorări de capital.
Este unul din cele mai grave momente din cei doi ani de mandat ai Gabrielei Firea. Dacă aceste proiecte vor trece atunci bucureștenii vor pierde orice control asupra propriului oraș”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și lider al consilierilor municipali USR.Cerem tuturor consilierilor, indiferent de partid, să se opună proiectelor prin care bunurile vor trece din administrarea Capitalei în administrarea Companiilor. În primul rând nu știm cine sunt oamenii din conducerea companiilor. Știm cel mult că sunt apropiați de Gabriela Firea și că mulți și-au făcut ucenicia în Voluntari. Dar asta nu este nicio garanție că vor lucra în folosul bucureștenilor. În al doilea rând, nu știm ce plan au aceste companii. Deși am cerut de un an de zile acest lucru, nu am vazut niciun plan de afaceri, nu am văzut nicio idee coerentă, nicio fundamentare și nicio viziune. Nu poți lăsa coloana vertebrală a unui oraș pe mâna unor amatori sau anonimi. Cei din Primărie măcar s-au mai lovit de probleme asemănătoare. Dar în aceste companii sunt oameni care nu au nicio legătură cu domeniul. În al treilea rând, o eventuală eliminare a CGMB din lanțul decizional va însemna și mai puțină transparență, și mai puțină responsabilitate față de bucureșteni și va face extrem de dificilă o viitoare revenire la normalitate”, a afirmat Roxana Wring.

USR București îi cere Gabrielei Firea să nu dezinformeze publicul și să renunțe la declarațiile privind blocarea proiectelor pentru Capitală. Repararea străzilor, construirea de poduri și pasaje pot fi făcute în continuare, prin licitații publice deschise și transparente. Companiile municipale pot participa la aceste licitații și, în măsura în care vor avea cea mai bună ofertă, cu siguranță vor câștiga. ”Ideea că stă orașul pe loc dacă nu-l predăm companiilor este o minciună. Orașul stă pe loc din cauza Gabrielei Firea, nu din cauza opoziției. Cât despre companii, ele pot funcționa foarte bine. Ni s-a spus că sunt un etalon de performanță și eficiență, că pot veni cu prețuri foarte mici. Foarte bine, să vină la licitații și să le câștige. Nu le oprește nimeni”, a declarat Roxana Wring.

Ce prevăd proiectele supuse astăzi la vot în CGMB:
Proiect de hotărâre privind aprobarea listei bunurilor și tarifele serviciului la contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public și/sau domeniului privat al municipiului București către Compania Municipală Parking București S.A.:

  • Compania ar urma să primească în administrare 36.545 de locuri de parcare din Bucureşti, la o valoare de inventar totală de 194.700.107 lei (adică aproximativ 5.000 lei / loc de parcare).
  • În afara locurilor de parcare, Compania ar mai primi 2 terenuri ce însumează 255 mp, fără a se preciza care e scopul. Acestora li se adaugă o clădire de 428 mp şi un imobil de 555 mp. Toate acestea însumează 2,7 milioane de lei.
  • Tarifele sunt de 2,5-1,5 lei pe oră, sau pachete de 80 de lei pe lună sau 400 lei de autoturism. (nu există însă o fundamentare a acestor tarife)

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei bunurilor și tarifele serviciului la contractul de delegare a serviciilor de construire, modernizare, reparare și întreținere a arterelor de circulație, podurilor, viaductelor, pasajelor rutiere și pietonale subterane și supraterane și a lucrărilor de artă din compoziția acestora, din municipiul București, inclusiv echiparea tramei stradale cu elemente de mobilier urban către Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București S.A.

  • Compania ar urma să primească în administrare 776 de străzi, poduri, pasaje, alei sau căi, cu valoare totală de inventar de 779.641.114 lei.
  • În plus față de cele de mai sus, Compania ar urma să primească 2 terenuri cu suprafaţă de peste 8,500 mp cu o valoare de peste 6,4 milioane de lei. De asemenea, vor mai primi 3 clădiri cu suprafeţe totale de 732 mp în valoare de aproape 570.000 lei.

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei bunurilor și tarifele serviciului la contractul de delegare a gestiunii activităților privind organizarea și optimizarea circulației rutiere și pietonale, instalarea, întreținerea și funcționarea sistemelor de semnalizare și dirijare a circulației urbane, în scopul asigurării siguranței traficului și pentru fluidizarea acestuia în municipiul București către Compania Municipală Managementul Traficului București S.A

  • Managementul Traficului ar urma să primească mai multe clădiri şi magazii, printre care 2 clădiri de birouri de peste 1.200 mp şi o valoare de peste 2,7 milioane de lei, plus un etaj de clădire evaluat la 151.942 lei. De asemenea, Compania ar urma să mai primească un teren de 3,085 mp la o valoare de 7,9 milioane de lei. Valoarea totală a bunuri ce vor fi trecute în administrarea companiei se ridică la 11.524.782 lei.
  • În grija companiei ar urma să fie alocate 324 de intersecţii semaforizate şi ansambluri rutiere, o rampă auto cu canalizare şi 4 containere tip office, valoarea de inventar ridicându-se la 173.493.834 lei.

În total, cele 3 companii vor primi terenuri şi clădiri în valoare totală de 21.207.456, aproximativ 4.560.000 euro. De asemenea, vor primi în gestiune, parcări, intersecţii rutiere şi ansambluri rutiere, străzi, poduri şi pasaje, inventariate la un total de 1,14 miliarde de lei, aproximativ 246,8 milioane de euro.

De cine sunt conduse cele trei Companii Municipale:
Directorul Companiei de Parking a Primăriei Capitalei este Niculae Constantin, fost administrator public al orașului Voluntari, coleg de facultate cu soțul Gabrielei Firea.

Directorul Companiei de Management al Traficului este Mădălina Șerban, cu experiență în achiziții, dar fără experiență relevantă de management. Mădălina Șerban a lucrat la Romelectro S.A., societate despre care presa a scris că ar fi deținută de oameni conexați cu Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Economiei.

Directorul Companiei Municipale Străzi, Poduri și Pasaje București S.A este Petre Foamete, care până acum a fost asociat unic și administrator al societății SC Multi Star Impex SRL. Firma condusă până în acest an de Foamete a avut în ultimii doi ani doar doi salariați și o cifră de afaceri de sub 100.000 lei.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]