• 12 martie 2018

Srisoare deschisă către Gabriela Firea 

Srisoare deschisă către Gabriela Firea 

150 150 USR Bucuresti

Redăm mai jos scrisoarea deschisă adresată de Roxana Wring, președinte USR București, către Gabriela Firea în legătură cu modificarea componenței Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului.

Stimată doamnă Primar General Gabriela Firea,

Aș fi vrut să încep felicitându-vă pentru ceea ce ați făcut pentru București în ultimii  doi ani de mandat dar, din păcate, nu mi-ați dat șansa de a vă aprecia activitatea. Ați irosit prea multe resurse în experimente edilitare, v-ați aventurat în tot felul de inginerii instituționale și ați investit prea mult în acțiuni de imagine și prea puțin în măsuri cu rezultat concret și benefic pentru oraș.

Va scriu însă aceste rânduri nu pentru a vă reproșa eșecul de până acum. Asta o fac deja bucureștenii și o vor face și mai clar la vot. Vă scriu pentru a vă atrage atenția asupra faptului că, începând cu data de 22 februarie a.c., patronați – cu sau fără știință – o ilegalitate. Este vorba despre eliminarea din componența Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTUAT) a specialistului atestat în domeniul monumentelor istorice și al patrimoniului construit. Nu este vorba despre o persoană anume, ci este vorba despre o competență prevăzută expres în Legea 350/2001 la art. 37 alin. 11: ”Membrii comisiei sunt specialiști atestați din domeniul urbanismului, arhitecturii, monumentelor istorice, arheologiei, precum și  din domeniul sociologiei, economiei, geografiei, ingineri constructori, ingineri de rețele edilitare, transport”.

Cu siguranță, știți mai bine decât mine cât de mari sunt mizele imobiliare din zonele protejate ale Capitalei. Tocmai din acest motiv înțelegeți cât de important este ca în CTUAT să fie și un specialist atestat în domeniul monumentelor istorice și al patrimoniului. Un astfel de specialist este spaima oricărui rechin imobiliar care ar cere derogări de la Planul Urbanistic Zonal al zonelor protejate. Un astfel de specialist se va opune unui imobil de zece etaje  într-o zonă cu case de două etaje sau unui imobil care eclipsează prin volum o clădire monument istoric. Un astfel de specialist se va opune proiectului de  lărgire a Căii Călărași care echivalează cu distrugerea unei zone istorice unice din București.

Sau poate tocmai asta este miza? Să eliminați vocile care nu vă convin?

Nu vreau să fac procese de intenție nimănui. Așa că plec de la premisa bunei-credințe pe care sper să o aveți. Mă gândesc că poate pur și simplu nu ați știut de această ilegalitate pe care, repet, o patronați. Dacă este așa, atunci vă rog să dispuneți de urgență revenirea la componența legală a CTUAT în sensul includerii unui specialist în monumente și patrimoniu în această Comisie. Aveți pârghiile politice și administrative pentru a face acest lucru și sunt convinsă că știți să le folosiți. Mai ales că vorbim despre o măsură legală și oportună într-un oraș ca Bucureștiul care este mereu amenințat de febra demolării clădirilor monument istoric.

Oricum, vă anunț că am sesizat deja instituția Prefectului și am cerut anularea Hotărârii prin care a fost schimbată componența CTUAT. Știu că legăturile politice sunt uneori mai puternice decât normele legale. Dar mai știu că nimeni nu vrea să plătească în Justiție pentru ilegalitățile altora.

Prin urmare, vă solicit să uzați de toate pârghiile pe care le aveți la dispoziție pentru reintrarea în legalitate. Dacă vreți cu adevărat ca Bucureștiul și clădirile monument istoric să fie protejate în fața asaltului imobiliar, cereți ca în CTUAT să existe un specialist în acest domeniu. Altfel, ne veți confirma că sunteți complice la această ilegalitate. Sau, mai grav, veți confirma că sunteți autorul acestei manevre care pune în pericol cele mai frumoase zone din București.

Nu aștept un răspuns de la dumneavoastră. Aștept să aplicați legea.

Vă mulțumesc.

Roxana Wring
Președinte USR București

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]