• 13 octombrie 2017

Centrul pentru Tineret sau Centrul pentru Risipirea Banilor Publici?

Centrul pentru Tineret sau Centrul pentru Risipirea Banilor Publici?

150 150 USR Bucuresti

Incă o instituție înființată de actualul Primar General, practic inutilă, politizată, cu bugetul dominat de „alte cheltuieli”. Mulți bani cheltuiți pe tabere gratuite la mare, concerte la suprapreț și studii sociologice comandate agențiilor de casă (Sociopol – Mirel Palada). Milioane de lei din bugetul local cheltuite fără cap.

Anul acesta, Primarul General Gabriela Firea a înfiinţat Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri al Municipiului Bucureşti, instituţie finanţată aproape integral din bani publici, a cărei activitate nu diferă cu mult faţă de PROEDUS (Centrul de Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret). Aşa cum menţionam şi la analiza proiectului de buget al capitalei, cele două instituţii beneficiază de un buget asemănător, 10.239.019 euro Centrul pentru Tineret şi 11.327.037 euro PROEDUS.

Aşa cum putem observa, în ambele cazuri bugetul se duce în mare parte pe alte cheltuieli cu bunuri şi servicii, adică sume a căror destinaţie exactă nu o putem şti. Pentru PROEDUS vorbim de 9.682.906 euro (44.400.000 lei) şi 7.196.754 euro (33.000.000 lei) pentru CTMB. Avem şi investiţii pentru cele două, în aşa fel încât să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii „optime”. La Centrul pentru Tineret, din cei 125.000 euro, aproximativ 34.457 euro se vor duce pe achiziţionarea unui autoturism cu 5 locuri, in conditiile in care, dupa cum bine stiti, ar exista variante chiar si de 4 ori mai ieftine.

Cheltuielile de personal reprezintă şi ele sume importante, 355.257 euro la CTMB şi 299.864 euro la PROEDUS, în condiţile în care avem 36 de posturi pentru prima instituţie şi 48 de posturi pentru cea de a doua. Prin urmare, avem un salariu mediu anual pentru un angajat CTMB, în valoare de 9.868 euro iar pentru PROEDUS, 6.247 euro, în condiţile în care activităţile desfăşurate de cei din urmă sunt mai numeroase iar cei dintâi sunt proaspăt înfiinţaţi.

Precum menționam anterior, problema cea mai mare este că CTMB dar şi PROEDUS alocă cei mai mulţi bani rubricii “Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii”. Practic, în spatele unei singure linii bugetare se poate ascunde absolut orice. În grafic putem observa la Centrul pentru Tineret, ponderea cheltuielilor la sfârşitul lunii august: aproape 90% din bani se duc către alte cheltuieli, adică 1.266.258 euro, iar alte aproape 4% pe salarile de bază, adică 55.077 euro. Cheltuielile totale pe luna august sunt în valoare de 6.660.268 lei, aproximativ 1.452.494 euro, iar în ritmul acesta, prognoza este că la final de an, bugetul CTMB va fi depăşit cu 1 milion de euro, cel puţin.

Curiozităţi

Centrul pentru Tineret are şi un consiliu consultativ pentru probleme ale tinerilor, ce s-a întrunit, potrivit site-ului ctmb.ro, de numai 2 ori până acum. Din componenţa lui fac parte şi membri ai Tineretului Partidului Mişcarea Populară şi Tineretul Liberalilor şi Democraţilor (TLDE). De altfel, pentru cei din urmă, reprezentatul din acest consiliu este şi director adjunct al CTMB. Tot în spirit „democratic”, din cele 34 de asociaţii ce fac parte din acest consiliu, 4 dintre acestea (Fundaţia Pheonix, Consiliul Tinerilor din România, STBNS, OTBNS) sunt reprezentate de acelaşi om – (Văcaru Ciprian, vezi aici: https://ctmb.eu/componenta-ccpt). De altfel, mai multe ONG-uri au denunţat încercarea de politizare a acestui consiliu, iar Uniunea Salvaţi România este solidară cu ele. USR a propus un amendament ce presupunea ca din componența acestui consiliu, să nu facă parte organizațiile de tineret ale partidelor. Evident, amendamentul a fost respins de majoritatea PSD-ALDE.

Ce au facut până acum?

În perioada 9-16 Iulie, a avut loc Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, ce a costat aproximativ 112.163 euro (515.000 lei). În perioada 30 iulie-10 septembrie au fost organizate şcoli de vară dar şi tabere la mare, în valoare de 718.719 euro (3.300.000 lei). În perioada 16-18 iunie a fost organizată şi o Competiţie a Tinerilor Pescari, dar şi The Color Run în mai, despre care nu ştim detalii financiare. Toate aceste evenimente, ce le putem număra pe degete, sunt însoţite şi de deja celebrele concerte pe bani publici. De ziua Ziua Europei, pe lângă faptul că au deranjat cursurile de la Universitatea din Bucureşti, toată tevatura a mai şi costat 1.800.000 lei, aproximativ 392.028 euro fără TVA. Toate acestea însumează aproape 1.300.000 euro, la care, dacă adăugăm costul total al licitaţiilor CTMB din SEAP, în valoare de 262.040 euro, ajungem la peste 1.500.000 euro cheltuiţi. Între achiziţile din SEAP ce merită menţionate, avem servicii sociologice, respectiv realizarea unui sondaj de opinie de către Sociopol, firma deţinută de Mirel Palada, în valoare de 23.631 euro, a cărui rezultat nu îl ştim.

Concluzie

Centrul pentru Tineret nu este altceva decât o instituţie a căror activităţi pot fi cu uşurinţă desfăşurate de PROEDUS, fără costuri suplimentare. Avem o nouă instituţie cu scurgeri masive de bani publici, bani cu care puteai reînoi flota RATB, spre exemplu.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]