• 6 octombrie 2017

O treime din bugetul pe 2018 se duce pe stimulente și companiile municipale

Banii acordaţi pe stimulente, vouchere şi alte sume acordate cu titlu de premiere se ridică la aproximativ 354 milioane de euro până la finalul mandatului.
Repartizați anual, se ridică la 10% din bugetul de 1 miliard de euro al Municipiului București.
Ce s-ar putea face cu aceşti bani?
· Finalizarea programului Reabilitării Infrastructurii Educaţionale, cost total: 18.944.691 euro
· Consolidarea şi restaurarea clădirilor din Centrul istoric dar şi a altor clădiri, cost total: 3.117.626 euro
· Finalizarea staţiei de epurare Glina, cost total: 45.964.781 euro
· Străpungere Bd Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, cost total: 55.162.544 euro
· Penetraţie Prelungirea Ghencea-Domneşti, cost total: 110.659.792 euro
· Traseu pietonal şi piste pentru biciclişti, cost total: 62.322.288 euro
· Achiziţionarea a 100 de troleibuze noi, cost total: 51.623.044 euro

Pe anul 2017, dacă adăugăm stimulentelor și sumele acordate companiilor municipale (sub formă de majorări de capital și împrumuturi), acestea depășesc 20% din bugetul local. Dacă ne raportăm la anul 2018, bugetele previzionate ale companiilor și sumele acordate sub formă de stimulente depășesc 33% din bugetul anual!

Ce înseamnă asta?
În primul rând, sumele acordate sub formă de stimulente denotă incapacitatea de a derula proiecte majore și de a cheltui banii cu cap.
În al doilea rând, demonstrează lipsa de preocupare pentru a găsi soluții reale unor probleme complexe. Natalitatea nu se crește cu un stimulent financiar, ci investind într-un mediu propice familiilor (creșe, grădinițe, programe after-school, parcuri și locuri de joacă). Integrarea socială a persoanelor cu dizabilități nu se face cu 500 lei pe lună, atunci când acestea nu au cum să iasă pe stradă într-un oraș neaccesibilizat, să meargă la școală, la muncă sau chiar în instituții. La fel, transportul alternativ și reducerea poluării nu se rezolvă prin vouchere pentru biciclete, ci prin infrastructură dedicată și transport public de calitate. Avem, în schimb, niște declarații politicianiste prin care administrația se spală pe mâini și consideră aceste probleme rezolvate, doar a aruncat cu bani în ele, nu?
Pe cealaltă parte, aproape un sfert din bugetul municipal va fi înghițit de proaspetele companii, conduse și controlate de oameni numiți politic, înființate heirupist, fără planuri de afaceri și netransparente în cheltuirea acestor bani (până la urmă publici).

În aceste condiții, putem vorbi cu uşurinţă de risipă – cu aceşti bani se puteau finaliza obiective de investiţii majore.
Ce vom primi în schimb, la final de mandat? O capitală europeană blocată complet şi cu o situaţie bugetară foarte dificilă. Să nu uităm, împrumuturile PMB la 30 Ianuarie 2017 erau în valoare totală de 1.360.921.994 euro (da, 1,3 miliarde).