• 18 mai 2017

Construirea unui turn în zona istorică Lahovari, a opta oară la votul Consiliului general

Construirea unui turn în zona istorică Lahovari, a opta oară la votul Consiliului general

150 150 USR Bucuresti

Un turn de birouri și cazino în zona istorică Lahovari și un mall cu 5 etaje pe Lipscani, două proiecte supuse în mod repetat la vot în Consiliul general, apar din nou pe ordinea de zi la câteva zile după ce Parlamentul a eliminat prin lege necesitatea motivării votului

Consilierii generali au refuzat deja de șapte ori să voteze Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Piața Lahovari 8, din 2011 încoace. Proiectul prevede construirea a două clădiri de 23 de metri, cu zece metri peste înălțimea maximă admisă în zonă, pentru birouri și cazino. Lotul de teren vizat este în zona de protecție a Casei Asan, actualmente Casa Oamenilor de știință, iar în vecinătate sunt numai case de P+1 sau 2 etaje.

Pentru că a fost refuzată de mai multe ori, firma SC Falcon Consulting SRL a dat în judecată Consiliul general în 2013 și a pierdut. Deși litigiul avea o miză de 1,7 milioane de euro (despăgubirile cerute de firmă de la consilieri, pentru neaprobarea PUZ) municipalitatea nu a angajat avocați care s-o apere în instanță.
Procesul a fost câștigat, totuși, datorită intervenției Asociației Salvați Bucureștiul în proces.

Numai în acest mandat al consiliului, din 2016, același PUZ a fost pus pe ordinea de zi de două ori și a fost respins. El figurează din nou pe ordinea de zi a ședinței de azi, deși vizează aceleași încălcări ale regulilor de urbanism care au făcut imposibilă aprobarea lui în ultimii șase ani. Consilierii USR vor vota împotriva acestui PUZ.

Cu aceeași insistentă suspectă este repus a patra oară pe ordinea de zi a ședinței și planul urbanistic zonal str. Selari nr. 4, str. Smârdan nr. 27, care prevede construirea unui mall de 5 etaje în zona protejată Lipscani, zonă comercială de tip tradițional, unicat în București, cu valoare de raritate în România, și într-o zonă de protecție a mai multor monumente istorice: Smârdan 5, 9, 11 și 39. PUZ-ul propus nu respectă caracterul zonei protejate propunând o prezență  masivă care agresează caracterul istoric al zonei.

Consilierii USR s-au opus acestor proiecte și o vor face în continuare. În 2016 Guvernul a emis Ordonanța 100 care instituia, printre altele, obligativitatea consilierilor locali de a motiva aprobarea sau respingerea unor PUZ-uri. Parlamentul a anulat prin lege respectiva ordonanță, iar legea a intrat în vigoare la 5 mai 2017. De acum consilierii locali pot respinge nemotivat, la infinit, documentații de urbanism care să fie redepuse pe ordinea de zi fără nicio modificare spre a fi votate până când, tot fără a fi necesară exprimarea unui motiv, consilierii locali să le aprobe.

Este evidentă perfecta colaborare dintre parlamentarii puterii și aleșii locali, care pot vota acum nestingheriți mutilarea urbanistică a orașelor fără teama că vor răspunde legal pentru aprobarea unor tunuri imobiliare.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]